Teorije zavjere o protestima u BiH
22. Februar. 2014. u 3:20

O tome kako je i zašto došlo do demonstracija na ulicama širom BiH, u zemlji, ali i regiji, postoji nekoliko teorija. Razmišljanja idu od jednostavnih teorija zavjere, pa do optužbi o uključenosti stranih obavještajnih agencija.

Demonstracije nezadovoljnih i obespravljenih radnika 7. februara prerasle su u nasilne pohode na kantonalne i državne institucije. Šta se zapravo desilo? Teorija o zavjerama zasigurno je više nego zavjera.

“Cilj je bio napadom na HDZ BiH, paljenjem hrvatske zastave i razmjerima razbijanja poslati poruku. Sve to govori o količini mržnje. Sve je to organizirano jer su isti ti odmah lomili kamere koje su sve to snimale”, istakao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za “Večernji list”.

“Glasu Srpske” Čović je rekao da zahtijevi demonstranata idu ka ukidanju kantona.

“Čulo se – ugasite kantone i napravite građanski entitet FBiH i time ste riješili sve. Bilo bi glupo očekivati da neko od Hrvata na to pristane. Ja sigurno neću”, poručio je Čović.

Bilo je i teorija koje su se zasnivale na tome da su se zgrade same zapalile ili da su demonstracije naručene iz Evrope kako bi se što prije riješilo pitanje “Sejdić -Finci” i to na štetu bošnjačkih lidera.

O umješanosti Bošnjaka u proteste u RS-u, i sam predsjednik tog entiteta i prvi čovjek SNSD Milorad Dodik je skovao teoriju zavjere.

“Protesti koje ste mogli da vidite u RS direktno su organizovali predstavnici udruženja Bošnjaka u RS”, smatra Dodik.

Slaže se sa Dodikom i poznati ruski stručnjak za Balkan Petar Iskenderov. Nedavno je iskazao bojazan da je glavni cilj protesta u zemlji ukidanje manjeg bh. entiteta.

“Protesti će poprimati nove oblike i sasvim je moguće da će situacija prerasti u stanje kada se već postavlja pitanje demontaže postojećeg modela dejtonske BiH s ciljem da se formira centraliziranija država, tj. da se faktički ukine Republika Srpska”, mišljenja je Iskenderov.

Govorilo se i o tome da je u Tuzli, gdje je sve i počelo, zgrada Kantona zapaljena da bi izgorjela dokumentacija o sumnjivim procesima privatizacije preduzeća. Dokumentacija koja se uopće ne drži u toj zgradi.

Mediji iz RS-a govorili su i da se spremaju napadi na manji bh. entitet.