Nedjelja, Oktobar 22, 2017
Unsko-sanski kanton 1° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet
Tillerson u Rijadu u novom pokušaju rješenja zaljevske krize
22. Oktobar. 2017.Izvor vijesti: Al Jazeera

Američki državni sekretar Rex Tillerson stigao je u Rijad u okviru jednosedmične turneje tokom koje će, pored Saudijske Arabije, posjetiti i Pakistan, Indiju i Švicarsku.

Boravak na Bliskom istoku Tillerson će iskoristiti za razgovor o sukobu u Jemenu, Iranu i aktuelnom sporu s Katarom, dok će se u Ženevi sastati s predstavnicima više međunarodnih organizacija i razgovarati o izbjeglicama.

Nakon dolaska u Saudijsku Arabiju, šef američke diplomatije sastao se sa svojim saudijskim kolegom Adelom al-Jubeirom.

Tokom posjete Rijadu, Tillerson će se susresti i sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom i prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, s kojima će razgovarati o sporu s Katarom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su 5. juna diplomatske i trgovinske veze s Katarom te ovoj državi nametnuli kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, uz optužbe da Doha finansira “terorizam” i održava bliske veze s njihovim regionalnim rivalom Iranom.

Katar odbacuje sve optužbe.

Ova grupa država je 22. juna poslala listu od 13 zahtjeva kao preduvjete za ukidanja blokade, a među njima su gašenje Medijske kuće Al Jazeera, ograničavanje veza s Iranom te izgon turskih trupa stacioniranih u Kataru.

Doha odbacuje sve zahtjeve, za koje kaže kako su pokušaj utjecaja na katarski suverenitet.

Ove države su u sporu više od četiri mjeseca, uprkos pokušajima SAD-a i Kuvajta da posreduju u krizi.

“Na čelnicima kvarteta je da odluče da li će voditi dijalog s Katarom, jer je Katar veoma jasan – on je spreman za taj korak”, izjavio je prije posjete Tillerson.

“Naša uloga je samo osiguranje puteva komunikacija, da oni budu otvoreni koliko mi možemo pomoći kako poruke ne bi bile pogrešno interpretirane. Spremni smo igrati bilo koju ulogu koju možemo kako bi ih povezali, no trenutno je sve na liderima tih država”, dodao je američki državni sekretar.

‘Obnovljena nada’

Tillerson je posljednji put Zaljev posjetio u julu. Uprkos intenzivnim diplomatskim naporima tokom posjete koja je obuhvatila i Kuvajt, tenzije među zaljevskim susjedima su ostale i dalje visoke.

“On je već pokušao biti ljubazan prema svima i to nije odvelo nikamo niti je dalo ikakav rezultat. Zato mislim da je vjerovatno shvatio da je vrijeme da iskoristi svoj utjecaj”, kazao je Ibrahim Fraihat, ekspert za vanjsku politiku na Centru za konflikt i humanističke studije u Dohi.

Analitičari smatraju da postoji obnovljena nada da bi zemlje koje su nametnule blokadu ovog puta mogle biti spremne za dijalog.

“Predsjednik [Donald Trump], na primjer, pokušao je izvršiti pritisak na Saudijsku Arabiju i UAE da se sastanu kako bi riješili dio sankcija koje su nametnule Kataru”, kazao je za Al Jazeeru Lawrence Korb, viši saradnik u Centru za američki progres.

Korb je također spomenuo Trumpov nedavni pokušaj da poništi iranski nuklearni sporazum, što bi mogao biti razlog da Saudijska Arabija pristane na “saradnju sa SAD-om kako bi se riješila situacija s Katarom”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision