Thursday, 24. October 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Decembra. 2019. Zanimljivosti
Tradicionalna jela koja se pripremaju u novogodišnjoj noći širom svijeta

Većina ljudi obično Novu godinu dočekuju uz bocu šampanjca, kapicama Djeda Mraza i poljupcem u ponoć, no u nekim zemljama Nova godina se ne može proslaviti bez priprema tradicionalnih jela.

U nekim zemljama pravi se poseban hljeb i kolačići, drugi pak prave rezanca (koji predstavljaju dug životni vijek), grah (koji predstavlja novac), haringe (koje predstavljaju obilje) i specijalitete sa svinjskim mesom (koji predstavljaju sreću).

Pojedinosti u namirnicama i jelima se razlikuju ali je poenta ista: Dijelite hranu i piće s porodicom i prijateljima kako biste započeli godinu prosperiteta.

Evo nekoliko tradicionalih jela koja se pripremaju širom svijeta.

Hoppin ‘John, jug SAD-a

Jedno od najpopularnijih jela na trpezama američkog juga je grah (koji simbolizira novac) sa svinjetinom i rižom i često se servira s kuhanim povrćem i kukuruznim hljebom. Vjeruje se da ovo jelo donosi sreću u novoj godini. Ovo jelo ima korijene u afričkim i zapadnoindijskim tradicijama a u Sjevernu Ameriku donijeli su ga robovi.


Dvanaest zrna grožđa, Španija

Veoma rasprostranjen običaj u Španiji koji datira iz 1909. godine podrazumjeva konzumaciju 12 zrna grožđa, koje se jede jedno po jedno za svaki otkucaj sata u ponoć na prelasku iz stare u novu godinu. Vjeruje se da će nova godina biti sretna i uspješna za svakoga ko uspije da pojede svih 12 zrna u toku posljednjih 12 sekundi stare godine.


Oni koji provode novogodišnju noć u Madridu, trebali bi se uputiti na Puerta del Sol prije ponoći. Ovaj trg je prepun ljudi, okružen je barovima, restoranima i trgovinama, pa je dobro mjesto za doček nove godine.

Tamales, Meksiko

Tamales je meksičko jelo koje se priprema od kuhanog kukuruznog brašna koje se potom puni mesom, sirom i ostalim ukusnim dodacima. Mota se u osušene ljuske kukuruza ili u list banane.

U mnogim se porodicama žene okupljaju kako bi napravile stotine malih paketića, pri čemu je svaka osoba zadužena za jedan aspekt procesa kuhanja.

Oliebollen, Holandija

U Holandiji se pravi oliebollen, što u prijevodu znači uljane kuglice. Tradicionalno se konzumiraju u novogodišnoj noći i na posebnim sajmovima. Zapravo to je jedna varijanta fritula. Prže se u dubokom ulju a potom posipaju šećerom u prahu.


Svinje od marcipana, Austrija i Njemačka

U Austriji i Njemačkoj običaj je da se u novogodišnjoj noći jedu svinje od marcipana. Naime u ovim predjelima vjeruje se da su svinje simbol blagostanja i sreće, a ove bombice obećavaju da će u narednoj godini donijeti upravo to. Uz svinje možete ih naći i od čokolade.


Soba rezanci, Japan

Japanci tijekom godine jedu rezance od heljde a posebno jelo su toshikoshi soba rezanci kako bi se dostojanstveno oprostili od prošle godine i dočekali onu koja dolazi. Tradicija seže do 17. stoljeća. Služe se u slatko-kiselom umaku s piletinom, ribom, povrćem, kozicama i sirovim jajima. Dužina rezanaca simbolizira dug životni vijek, a zbog lakoće kojom se lome simboliziraju na zaboravljanje svih problema iz protekle godine.


Kraljeva torta, širom svijeta

U većini zemalja poput Grčke, Francuske, Meksika i Bugarske prave se kolači slični hljebu. U njima je obično skriven zlatnik koji simbolizira prosperitetnu godinu za one koji ga pronađu u svom komadu torte.


Cotechino con lenticchie, Italija

Italijani svoj novogodišnji obrok započinju jelom cotechino con lenticchie koji se pravi od svinjetine i leće. Ovo jelo simbolizira izobilje. Jelo je nastalo u 16. stoljeću. Obrok se završava chiacchiereom – kuglicama prženog tijesta koje su uvaljane u med i šećer u prahu.


Kisela haringa, Poljska i Skandinavija

Budući da haringi ima u izobilju u Poljskoj i dijelovima Skandinavije mnoge novogodišnje trpeze sadrže baš ovo jelo. Vjeruje se da ovo jelo donosi prosperitet i bogatstvo. Obično ove ribe jedu ukiseljene s lukom ili u vrhnju. Dok Skandinavci ovu ribu jednu dimljenu u kombinaciji paštetom i mesnim okruglicama.


Kransekage, Danska i Norveška

Kransekage su zapravo torta od vijenaca, tačnije to je toranj sastavljen od prstenova koji su poredani jedan na drugi.


Torta je obično izrađena od marcipana i na vrh se obično stavlja zastavica.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision