Wednesday, 2. April 2025.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

29. Marta. 2025. Zanimljivosti
Tradicionalni bajramski kolač: Napravite sočnu baklavu i uživajte u neodoljivom okusu i mirisu

Ususret jednom od najvećih muslimanskih blagdana, mnoge domaćice spremaju posebnu bajramsku trpezu. Tradicionalna bosanska jela, naročito slastice, nezamjenjivi su dio ovog blagdanskog okupljanja.Među omiljenijim desertima, koji uvijek zauzimaju posebno mjesto na stolu, svakako je baklava – simbol bogatstva okusa i ljubavi prema tradiciji.

Za pripremu ove slastice, važno je koristiti pravu kombinaciju sastojaka, a najposebniji dio baklave je, naravno, agda – preliv od šećera i vode, koji baklavi daje sočnost i karakterističan okus.

Sastojci:

  • 1 kg gotovih jufki (kora za baklavu)
  • 900 g mljevenih oraha
  • 100 g krupno sjeckanih oraha
  • 150 g šećera
  • 250 g putera
  • 100 ml ulja

Za agdu:

  • 1 kg šećera
  • Voda
  • Limun

Priprema:

Prvo pripremite agdu kako bi se imala vremena ohladiti dok baklava bude pečena. U šerpu pomiješajte vodu i šećer i kuhajte oko 10 minuta. Ako želite, pred kraj kuhanja možete dodati sok od pola limuna za dodatnu svježinu.Nakon što se agda ohladi, pređite na pripremu baklave. Uzmite tepsiju i premažite je uljem. Kore izrežite na odgovarajuću veličinu tepsije. Orahe pomiješajte s prezlom. Na početak stavite tri kore koje ćete premazati uljem. Četvrtu koru pospite mješavinom oraha i prezle, zatim petu premazujte uljem. Ovaj postupak ponavljajte sve dok ne iskoristite sav materijal. Na kraju, stavite još tri kore koje ćete premazivati samo uljem.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada je baklava složena, pređite na rezanje. Izgled baklave je vrlo važan, a najpoznatiji i najčešće korišten način rezanja je “rezanje na rombove”. Ovo je jednostavan način za početnike, jer se prave ravne uspravne linije i ukošene poprečne linije koje zajedno čine rombasti oblik – prepoznatljiv izgled baklave.

Baklava se peče 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni. Prvih 10 minuta pečete na 200 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite peći još 30 minuta. Na kraju pečenja, ponovo povećajte temperaturu na 200 stepeni i pecite još 10 minuta, kako bi baklava dobila zlatno-smeđu boju. Prijatno!

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

More results...