Utorak, Juli 29, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Treći entitet nije neminovno konfederalizacija BiH – Podrška ideji uvođenja tri entiteta u BiH?
29. Juli. 2014.

Međunarodna krizna grupa /ICG/ u posljednjem izvještaju o BiH zagovara podršku ideji uvođenja tri entiteta, odnosno uvođenje i entiteta sa hrvatskom većinom, navodi se u analizi Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara.

Izvještaj Međunarodne krizne grupe, navodi se u analizi, objavljen je pod snažnim uticajem administracije SAD i u velikoj mjeri odstupa od dosadašnjih takvih dokumenata ICG-a, pišu “Večernje novosti”.

U ranijim izvještajima analitičari ICG nisu se ustručavali od poricanja činjeničnog ustavnog okvira BiH, odnosno koncepta konstitutivnih naroda, zuzimajući se za centralizaciju i unitarizaciju kao političko-administrativni koncept najprimjereniji za BiH.

Oni sada tvrde da BiH treba ozbiljnu ustavnu rekonstrukciju na način da novi aranžmani treba da favorizuju federalistička rješenja, dok su centralistička pogubna, navodi se u analizi mostarskog Instituta.

U analizi se ističe da “još revolucionarnu promjenu” predstavlja tvrdnja da je u BiH “potreban novi poredak : normalna federacija, teritorijalno definisana, bez posebne uloge konstitutivnih naroda, ali takva da odgovara interesima njene tri zajednice i pravima svih građana”.

U izvještaju ICG navodi se da nema ničeg pogrešnog u vezi sa hrvatskim entitetom, koji bi riješio mnoge probleme – ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između BiH i entiteta, kao i između entiteta i opština mogli bi biti konzistentni u cijeloj BiH.

Međunarodna krizna grupa navodi da je glavna prepreka entitetu sa hrvatskom većinom – politička.

“To je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno”, ističu analitičari ICG, koji smatraju da je strah Bošnjaka od eventualnog referenduma o istupanju “hrvatskog entiteta” iz BiH neutemeljen s obzirom da to za skoro 20 godina nije učinila ni teritorijalno mnogo kompaktnija Republika Srpska.

Objektivno, Banjaluka je u najsnažnijoj poziciji, navodi se u izvještaju i ističe da je Banjaluka nadišla inostrane diktate OHR-a i spriječila preuzimanje njenih nadležnosti od BiH.

Treći entitet nije neminovno konfederalizacija BiH

Republika Srpska trebalo bi da nastavi da insistira na svojim izvornim pravima polazeći od Dejtona, jer eventualno stvaranje trećeg entiteta u BiH ne znači neminovno i konfederalizaciju BiH, rekao je Srni izvršni direktor beogradskog Centra za stratešku saradnju Dragomir Anđelković.

Povodom najnovijeg izvještaja Međunarodne krizne grupe /ICG/ u kome se, prema analizi Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, zagovara uvođenje trećeg entiteta sa hrvatskom većinom, Anđelković je ocijenio da SAD neće tako lako prihvatiti konfederalizaciju BiH, iako je to u suštini bila izvorna ideja Dejtona.

Anđelković je ocijenio da SAD, odnosno centri moći koji stoje iza Kontakt grupe, “na neki način sada vrlo lukavo pokušavaju da pridobiju i Hrvate na svoju stranu tako što im se prije nagovještava nego jasno nudi stvaranje trećeg entiteta”.

Napominjući da u njihovom prijedlogu postoje i neka rješenja koja, ipak, govore o centralizaciji, Anđelković je objasnio da bi to bi bila neka vrsta decentralizacije za Hrvate, a s druge strane centralizacija za Srbe, jer je “Republika Srpska prema Dejtonu entitet, znači država, sa vrlo visokim ovlaštenjima”.

“Što se našeg pristupa tiče, mi treba da insistiramo na izvornim pravima Republike Srpske, polazeći od Dejtona, a da li će biti trećeg entiteta ili ne to je pre svega stvar Hrvata i muslimana, odnosno njihovog definisanja odnosa u okviru njihove sadašnje federacije”, rekao je Anđelković.

On je ukazao da bi Srbi trebalo da štite svoje nacionalne interese i da skeptično prihvataju svaki prijedlog Zapada.

“Mi treba da štitimo svoje nacionalne interese, a ne treba uopšte da se uzdamo da će nam neko sa Zapada pomoći u tome i svaki predlog koji odatle dolazi treba vrlo skeptično prihvatati. Јedino što mi treba da radimo, jeste da uporno insistiramo na Dejtonu i da ne prihvatamo bilo kakvo dalje degradiranje jurisdikcija Republike Srpske”, zaključio je Anđelković.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision