Tri miliona KM za podršku poljoprivrednicima u USK
26. Februar. 2014. u 3:15

Predstavnički dom Parlamenta BiH podržao je jučer sporazum o finansiranju između BiH i Međunardodnog Fonda za međunarodni razvoj (IFAD) – Projekat razvoja ruralnog razvoja. Izbor općina koje će učestvovati u ovom programu su temeljene na njihovom slabom razvoju i ograničenom sudjelovanju u ranijim IFAD projektima.

“Ovaj projekat je veoma značajan za razvoj poljoprivrede i ima za cilj da pomogne samoodrživim poljoprivrednicima u prijelazu na komercijalnu poljoprivredu, ojača udruženja poljoprivrednih proizvođača i poljoprivredne zadruge koje direktno rade sa poljoprivrednicima malih posjeda, finansiranje sjemena za poljoprivrednike i pomogne izgradnju putne infrastrukture u ruralnim dijelovima zemlje. Tri općine iz BiH koje će, između ostalih učestvovati u ovome programu u okvirnom iznosu do million KM za svaku općinu su Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac.

Uvjeren sam da lokalne vlasti u ovim općinama u saradnji sa poljoprivrednicima imaju utvrđene najveće prioritete i da će ova sredstva pomoći boljem statusu poljoprivrednika na njihovom prostoru” – izjavio je poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić koji je inicirao realizaciju ovoga projekta.