Trnka i Hatibović sprovedeni u Tužilaštvo BiH – Federalna uprava policije podnijeće prijavu za terorizam protiv 7 osoba
9. Mart. 2014. u 11:02

Uz jake mjere bezbjednosti sinoć su, nakon obavljene kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije , u Tužilaštvo BiH sprovedeni Nihad Trnka i Salem Hatibović, koji se sumnjiče za učestvovanjem u paljenju zgrade Predsjedništva BiH, odnosno Arhiva Bosne i Hercegovine. Trnka i Hatibović su uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predati postupajućem državnom tužiocu. Nihad Trnka je uhapšen u petak. On se sumnjiči da je u jednom trenutku kroz prozor upao u zgradu Predsjedništva BiH, gdje je benzinom polio, a potom i zapalio dio zgrade gdje se nalazi Arhiv BiH. Trnka je tokom kriminalističke obrade priznao izvršenje nedjela. Inače, on je tokom nasilnih protesta 7. februara nosio masku Anonymusa. U jednom trenutku ju je skinuo, što je tokom istrage pomoglo policiji da ga identifikuje preko fotografija i video snimaka nereda koje je policija ranije izuzela od medija.

sarajevo-615x407Јuče je FUP uhapsio i Salema Hatibovića. On je osumnjičen da je svojim automobilom dovozio benzin i molotovljeve koktele koji su korišteni prilikom paljevine zgrade Predsjedništva BiH. Kako je saopšteno iz FUP-a, Trnka i Hatibović (policija objavila inicijale) su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo terorizam iz člana 201. KZBiH, a u vezi sa krivičnim djelom “Napad na ustavni poredak” iz člana 156. Krivičnog zakona BiH. Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, osim navedenih lica, tretira još pet osumnjičenih osoba inicijala A. M, F. I, K. L, B. B. i A. D. koji se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima. Tokom aktivnosti koje je provodila Federalna uprava policije na identifikaciji počinilaca navedenih krivičnih djela, značajan doprinos su dali policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je potvrdio ranije da će policija nastaviti da identifikuje i hapsi osobe odgovorne za učešće u neredima i napadima na zgrade institucija.

sarajevopredsjednistvo-demonstracijeSlužbenici Federalne uprave policije (FUP) će podnijeti izvještaj protiv 7 osoba koje se dovode u vezu sa paljenjem zgrade Predsjedništva BiH i Arhiva BiH. Izvještaj će obuhvatiti i uhapšene N.T. i S.H. koji su osumnjičeni za kazneno djelo terorizam. Oni su saslušani, a kako je najavljeno odluka o pritvoru biće donesena u ponedjeljak. Nakon kriminalističke obrade osumnjičene osobe N.T. i S.H. će tokom dana, 08.03.2014. godine, uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH. Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, osim navedenih lica, tretira još 5 osumnjičenih osoba inicijala A.M, F.I, K.L, B.B. i A.D. koji se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima. Tokom aktivnosti koje je provodila Federalna uprava policije na identifikaciji počinilaca navedenih krivičnih djela, značajan doprinos su dali policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo.