Tusk: Njemačko oslanjanje na ruski gas prjetnja suverenitetu Evrope
10. Mart. 2014. u 10:51

Nekoliko ukrajinskih aktivista i novinara su pretučeni ili nestali u nedelju na Krimu nakon protesta protiv ruske invazije na ovo poluostrvo. Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je zapadne vlade i medije jer su, kako tvrdi, ignorisali uznemirujuće incidente u Ukrajini, uključujući oružani napad na proruskom migingu u Harkovu.
SAD moraju da obnove svoju snažnu poziciju u međunarodnoj zajednici, a koja je podrivena sa previše ispruženim rukama prema našim neprijateljima, ponekad na štetu naših prijatelja. Nastavak pasivnosti u Siriji, što je ojačalo poziciju Moskve na Bliskom istoku, kao i težnja da po svaku cijenu sklopimo sporazumu sa Iranom o nuklearnom programu – ne može se odvojiti od posljednjih Putinovih poteza”, piše bivška američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) u “Vošington postu” (The Washington Post).
Mičel Orenstejn (Mitchell A. Orenstein) piše u “Forin Afarsu” (Foreign Affarirs) da su se američke i zapadnoevropske diplomate privikle već decenijama da je “francusko-njemačka osovina” motor Evropske Unije. Međutim, sa izbijanjem krize u Ukrajini, sve je očiglednije da će ovu osovinu zameniti “njemačko-ruska”, odnosno da će bitka za Ukrajinu odrediti karakter “rusko-nemačke” Evrope.
Bivši savjetnik Bjele kuće za bezbjednost Zbignjev Bžežinjski ocjenio je da je lako razumjeti zašto se Rusija osjeća ugroženo, kada se pogledaju promene u njenom
susjedstvu posljednjih decenija i da sadašnji agresivni potezi Moskve nisu potvrda njene snage, već slabosti i manjka samopouzdanja.