U akciji “Road” uhapšeno šest osoba
27. Februar. 2014. u 3:18

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u operativnoj akciji “Road“ na području Tuzlanskog kantona slobode lišili šest osoba zbog krijumčarenja migranata, dok se za dvije osobe još uvijek traga.

Slobode su lišeni E.M. (1977.), E.M. (1992.), N.S. (1969.), Z.O. (1969.), S.M.(1989.) i D.Ž. (1975.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom organiziranje grupe ili udruženja za činjenje krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenja migranata i krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

Ove osobe sumnjiče se da su od septembra do novembra 2012. godine iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku ilegalno preveli najmanje 11 državljana R Turske, za šta su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca 20.000 Eura.

U okviru ove akcije izvršeni su pretresi objekata na 11 lokacija na području Tuzlanskog kantona i Pelagićeva, s ciljem pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto: veći broj mobilnih telefona, SIM kartice, razne evidencije, bilješke, potvrde o slanju novca i drugi predmeti.

Navedene aktivnosti realizirane su uz asistiranje pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a RS.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu RU Tuzla, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se shodno uputama nadležnog tužioca odlučiti o njihovom daljem statusu, saopćeno je iz SIPA-e.