U organizaciji Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona, u Bihaću je održan okrugli stol pod nazivom „Značaj certifikacije sistema zaštite životne sredine prema standardu ISO 14001 i zaštite na radu prema ISO 45001 u procesima prilagođavanja tržištu EU“. Cilj skupa je pružiti domaćim proizvođačima, poduzetnicima i građanima Unsko-sanskog kantona priliku da prošire svoja znanja i bolje se pripreme za zahtjeve tržišta Evropske unije.
Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona, naglasio je važnost usklađivanja s evropskim standardima kako u zaštiti okoliša, tako i u zaštiti na radu.
– Mnogi ljudi danas posluju misleći da ispunjavaju sve moguće uslove, ali to nije tako. Ako želimo sačuvati okoliš i planetu, moramo se posvetiti standardima koje propisuje Evropska unija. Isto važi i za zaštitu na radu, jer su evropski standardi jasno definirali ovu oblast. Bez obzira na to koliko ti kriteriji bili zahtjevni, moramo im se prilagoditi ako želimo biti konkurentni na evropskom tržištu. – kazao je Arapović.
Tokom okruglog stola, promovisana je i knjiga „Fizička svojstva hrane“, univerzitetski udžbenik u izdanju Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Autori udžbenika su prof. dr. Husein Keran, Indira Šestan, Jasmin Suljagić, Amir Zenunović, Melisa Ahmetović i prof. dr. Halid Makić sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću.