Petak, Septembar 15, 2017
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
U Bihaću otvoren sajam “Ekobis”: U prvi plan stavljena borbu za vodu
15. Septembar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e
Najveći uvozni apsurd BiH je što stranu vodu uvozimo za 90 miliona litara više nego što imamo izvoz, a prvi smo u regiji po količini i kvalitetu vode. Pitka voda glavna je tema ovogodišnjeg, 15. po redu, Međunarodnog sajma ekologije Ekobis, koji danas otvoren u Bihaću.

– Vi možda nećete pojesti svaki dan dvije porcije ćevapa, ali sigurno hoćete popiti dvije litre vode. Ono što pijemo postajemo mi, jer cijeli život pijemo vodu, kazao nam je Boris iz Petrinje, izlagač kućnih filtera “Una Viva”.

Najveći sponzor Sajma je Agencija za vodni sliv rijeke Save, a njen direktor Sead Delić, kazao je kako se moraju čuvati vodni resursi koje BiH ima, jer oni nisu bogatstvo neograničenog trajanja.

Na preko 5.000 unutrašnjeg i vanjskog izložbenog prostora na 128 štandova predstavlja se više 250 izlagača, a u saradnji sa Obrtničkom komorom USK-a obezbijeđen je i prostor za krajiške obrtnike. Prema riječima Šemsudina Dedića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi F BiH, ovogodišnji sajam tematski je posvećen vodi, te je obezbijeđen i specijalni izložbeni prostor za 16 proizvođača vode iz Bosne i Hercegovine.

Pored federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agencije za vodno područje sliva Save,Vlade Unsko-sanskog kantona sajam EKOBIS podržao je i Grad Bihać koji, kako kaže Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać, u sajmu vidi dodatnu razvojnu šansu Bihaća kao administrativnog središta USK-a.

„Sretni smo što sajam iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača, ali i posjetitelja i okupljanje 250 izlagača za nas u gradu Bihaću može biti samo dodatna razvojna šansa, ali i mjesto gdje ćemo ukazati da naše prirodne ljepote i okoliš koje moramo čuvati i racionalno i planski iskorištavati potencijale koje imamo “- kazao je predsjedavajući Župa.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision