U Hrvatskoj štrajk zbog novog Zakona o radu – U znak solidarnosti stat će tramvaji, autobusi, vlakovi … – „Bilo bi bolje da ova vlast ništa ne radi, jer sve što radi krivo radi“
25. Februar. 2014. u 12:23

U podne u Hrvatskoj počinje štrajk upozorenja. Na dva sata stat će sve one službe koje su nam važne za svakodnevni život građana, piđšu hrvatski mediji, u znak solidarnosti s onima koji rade, a ne primaju plaće, a takvih je u Hrvatskoj oko 70 hiljada.

Vlakovi, tramvaji i autobusi u svim većim gradovima stat će na pet minuta, a vozači će trubiti stvarajući buku. Nastava u školama trajat će do 12 sati, u bolnicama pacijenti neće biti ugroženi, jer će se s poslodavcima dogovoriti tko može štrajkati. Liječnici i medicinske sestre održat će samo polusatni skup solidarnosti. Sindikati pozivaju i građane da se ne boje te da u podne prestanu s radom. Smatraju da dvosatni štrajk neće uzrokovati veliku ekonomsku štetu. Poručuju da je o tome trebala razmišljati Vlada kada je u saborsku proceduru slala prijedlog novog Zakona o radu. A hoće li se o spornom zakonu sutra raspravljati u Saboru doznat ćemo tijekom dana. Bude li se raspravljalo, sindikati će prosvjedovati na Markovu trgu.
Štrajk-u-HrvatskojŠtrajk protiv novog ZOR-a formalno će se održati kao štrajk solidarnosti zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu.
Krešimir Sever iz Nezavisnog sindikata je ustvrdio da stanje u Lipiku i Areni predstavlja tek presjek stanja u društvu, jer ni država nije bolji gospodar od privatnika. Vilim Ribić je rekao kako je ovo prvi put da svi sindikati zajedno pozivaju naciju na djelovanje. Komentirajući izjavu ministra Jovanovića – oni neka štrajkaju mi ćemo raditi, Sever je rekao kako bi bilo bolje da ova vlast ništa ne radi, jer sve što radi krivo radi.