Petak, Maj 19, 2017
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region
U Makedoniji pregovori o novoj vladi
19. Maj. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Mandatar za sastav nove vlade Makedonije Zoran Zaev počinje danas razgovore o formiranju kabineta, a prvi sastanak održaće sa predstavnicima Demokratske unije za integraciju (DUI), najvećim koalicionim partnerom iz albanskog političkog bloka.

Ustavni rok do kada bi Zaev trebalo da predloži program i sastav kabineta ističe 6. juna, a nova vlada trebalo bi da bude formirana do kraja naredne sedmice.

U SDSM-u, stranci Zorana Zaeva, optimisti su da dogovor o novoj vladi može biti postignut i prije isteka ustavnog roka, a sam Zajev najavio nekoliko puta da bi Vlada mogla biti formirana za deset dana.

Iz SDSM-a su najavili pregovore sa DUI, Besom i Alijansom za Albance, navodeći da za sada nisu došli do podjele resora, niti dogovora o ljudima koji bi ih vodili.

Iz Bese su rekli da još ne počinju pregovore i da nema odluke o njihovom učešću u novoj vladi. Zekerija Ibrahimi iz Bese kratko je najavio da će ova stranka imati komisiju za pregovore i da će vidjeti kako će se stvari odvijati.

Zaev se sreo sinoć sa lideorm Bese Biljalom Kasamijem i nakon toga rekao da će u ovoj fazi dvije strane razmatrati izborne platforme u kontekstu sastavljanja programa nove vlade, te da su to početne pozicije.

Generalni sekretar Alijanse za Albance Arber Travari takođe je rekao da glavno predsjedništvo stranke još nije donijelo odluku o učešću u novoj vladi.

Novi mandatar Zoran Zaev, prema Ustavu, u roku od 20 dana od dana dobijanja mandata treba Skupštini da dostavi program i predloženi sastav Vlade. Na prijedlog premijera na osnovu programa, Skupština odlučuje o Vladi većinom glasova poslanika.

Ako Besa ostane izvan koalicije, to znači da će koalicija za novu vladu imati podršku 62 poslanika, a sa Besom bi ih imali 67 od ukupno 120 poslaničkih glasova koliko ih ima u parlamentu Makedonije.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov dao je prije dva dana Zoranu Zaevu mandat za sastavljanje Vlade.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision