U Moskvi uhapšeno 40 antiratnih demonstranata – Odobren skup podrške Putinu
2. Mart. 2014. u 12:34

MOSKVA – Moskovska policija danas je uhapsila 40 demonstranata koiji su demonstrirali protiv vojne intervencije u Ukrajini nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin dobio odobrenje senatora da pošalje vojnike u tu zemlju u kojoj vlada politička kriza.
Policija je saopštila da je 40 ljudi privedeno zbog “pokušaja narušavanja javnog reda” na protestu u blizini ministarstva odbrane u centru Moskve, javila je agencija Interfaks, a prenio je AFP. Organizacija za ljudska prava Ovdinfo, koja prati hapšenja na demonstracijama, tvrdi da je privedeno 100 osoba. Antiratni demonstranti su održali još jedan protest na trgu Manježnaja blizu Kremlja i Crvenog trga, koje su blokirali kordoni policije i parkirani autobusi. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “nećemo rat”, dok su neki nosili i ukrajinske zastave i trake u nacionalnim bojama -žutoj i svijetlo plavoj.
Ovdinfo tvrdi da je privedeno i oko 30 učesnika tog protesta. Vlasti su, u međuvremenu, odobrile današnji skup podrške Putinovoj politici intervenisanja i čak su zatvorile glavne ulice za saobraćaj da bi demonstranti mogli da prošetaju. Vladajuća partija Ujedinjena Rusija postavila je na svoj veb sajt poziv za demonstracije, rekavši da su stanovnici Ukrajine koji govore ruski “suočeni sa progonom i nasiljem zato što govore ruski i prijatelji su Rusije”.
Gornji dom ruskog parlamenta juče je jednoglasno odobrio Putinov zahtjev za slanje ruskih vojnika u Ukrajinu. Poslanici su, takođe, rekli da ruski ambasador u SAD treba da bude opozvan.