Petak, Juli 11, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijest dana, Vijesti
U napadu na pojas Gaze šestoro mrtvih – Abas: Napad Izraela pitanje sata
11. Juli. 2014.

Sukobi između Izraela i Palestinaca se nastavljaju nesmanjenom žestinom. Šestoro Palestinaca poginulo je danas u dva izraelska napada na kuće u pojasu Gaze, saznaje se iz palestinskih izvora.
Meta jednog napada, u kojem je poginula i jedna žena i povređeno 15 ljudi, bila je kuća pripadnika Islamskog džihada.
Istovremeno su dve rakete jutros ispaljene na teritoriju Izraela, jedna iz pravca Libana i jedna iz pravca Gaze. Više osoba povređeno je u raketnom napadu iz pojasa Gaze na jednu benzinsku stanicu u Ašdodu, na jugu Izraela, javio je izraelski radio. Jedna raketa ispaljena iz južnog Libana pogodila je sever Izraela, ali u napadu nije bilo žrtava i nije pričinjena šteta. Očevici su rekli da je izraelska vojska odgovorila paljbom, gađajući jug Libana. Najmanje 95 ljudi je poginulo otkako je Izrael u utorak pokrenuo novu ofanzivu.
Okršaji su pocceli posle tenzija izazvanih ubistvom tri izraelska tinejdžera, nakon čega je iz osvete ubijen i jedan palestinski tinejdžer. Ovo su najžešći sukobi Izraela i Hamasa od osmodnevne bitke vođene
u novembru 2012.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je večeras da će Izrael u narednim satima pokrenti kopnenu operaciju u pojasu Gaze i pozvao na bezuslovan prekid vatre.On je objasnio da su svi njegovi napori da okonča nasilje propali, preneli su izraelski mediji. Abas je razgovarao sa stanovnicima istočnog Jerusalima, koji su ga posetili u njegovom sedištu u Ramali na Zapadnoj obali da Izrael teži da istera Palestince sa njihovih zemalja i iz domova.”Ali mi njima kažemo da ne odlazimo. Nemamo oružje ali ostajemo čvrsti i borimo se rečima. Ako Izrael ima rakete i oružje, to ne znači da ćemo se mi predati. Borićemo se na civilizovan način,” istakao je Abas.
On svoja predvidjanja o skorom početku kopnene operacije zasniva na činjenici da je izraelska vojska zatražila od Palestinaca koji žive blizu granice da napuste svoje domove i premeste se dublje u pojasu Gaze. On je takodje istakao da bi dve sukobljene strane morale da pristanu na bezuslovan prekid vatre.
“Najvažnija stvar je da se izbegne krvoproliće. Egipćani su kontaktirali obe strane ali su ti napori propali,” rekao je Abas, dodavši da je razgovarao s Amerikancima i zahtevao da Izrael zaustavi vojne operacije jednostrano, kako bi on mogao da ubedi Hamas da zaustavi svoje napade.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision