U Sarajevu, Zenici, Mostaru i dalje protesti građana – Mostar: Plenum uputio otvoreno pismo načelniku MUP-a
10. Mart. 2014. u 23:30

Sarajevo – Posljednja skupina demonstranata, koji su danas od 12 sati bili okupljeni na trotoaru preko puta zgrade Predsjedništva BiH, razišla se.  Okupljanje je najavljeno i za sutra u 12 sati.  Saobraćaj kao i prethodna tri dana nije bio blokiran. U jednom trenutku bilo je okupljeno oko 100 demonstranata koji su se više od dva sata obraćali skupu. Plenum je najavljen za srijedu u 17.30 sati u Domu mladih na Skenderiji.

Zenica – Više od 300 građana već više od 30 dana, mirnim okupljanjem na Trgu “Alije Izetbegovića” u Zenici, izražavaju nezadovoljstvo odnosom izvršne i zakonodavne vlasti za koje smatraju da svoje obaveze ne izvršavaju u skladu s izbornim obećanjima.
Građani tokom mirne šetnje prolaze od zgrade Općine Zenica, gdje se zadrže pet minuta, zatim nastave pored objekata u kojima su smješteni Sud, Tužilaštvo, prostorije stranaka, do zgrade institucija Zeničko-dobojskog kantona.  Oni čekaju da izvršna i zakonodavna vlast riješi neke od njihovih zahtjeva, koje su u okviru plenuma građana dostavili na relevantne adrese.  Demonstranti traže da im se omoguće bolji životni i radni uvjeti, da kantonalna vlast svoje obaveze prema građanima sa socijalnim potrebama izvršava na vrijeme i bez umanjenja.  Mirna protestna okupljanja građana bit će nastavljena, najavljeno je.

Mostar – Nekoliko desetina građana Mostara prosvjedovalo je danas od 12 do 13 sati na Španskom trgu gdje su još jednaput ponovili svoje zahtjeve te ukazali na loše socijalno i ekonomsko stanje. Tokom protesta, kako su saopćili iz Plenuma građanki i građana Mostara, u ulici Nikole Šubića Zrinskog građanke Mostara zaustavila je policija pri pokušaju mirne šetnje. Stoga je Plenum uputio otvoreno pismo načelniku MUP-a Draženku Miletiću, u kojem traže da im javno obrazloži prema kojoj i čijoj zapovjedi je građanima zabranjeno osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja.