U Skupštini TK-a osam prijedloga za mandatara, među njima; Svetlana Cenić, Edin Osmanbegović…… – Bugojanski demonstranti poručili: Nećemo odustati!
24. Februar. 2014. u 18:26

Ponedjeljak je bio zadnji dan za dostavljane prijedloga za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona. Do sada je u Skupštinu osam prijedloga za mandatara, ali nije još preciziran rok do kada nova Vlada mora biti imenovana. Predstavnici Plenuma građana i građanki Tuzlanskog kantona i zvanično su Skupštini dostavili svoj prijedlog mandatara Vlade Tuzlanskog kantona. Kako je kazao Almir Arnaut, jedno od imena koje su oni spominjali je dr. Edin Osmanbegović. Inače, Osmanbegović je 2008. godine bio nosilac neovisne liste za Općinsko vijeće Tuzla. Zanimljivo je napomenuti da je u Skupštini danas došlo do oštre rasprave između predstavnika  Plenuma i predstavnika Sindikata uništenih industrijskih preduzeća. “Plenum je duboko ispolitiziran, iza plenuma stoji Jasmin Imamović. Rečeno je da Plenum nema vođa, a očigledno je da ima vođa jer se sastaju. U Plenumu itekako ima politike”, tvrdi Sakib Kopić, radnik Polihema. S predstavnicim Skupštine Tuzlanskog kantona sastali su i predstavnici Sindikata uništenih preduzeća. Od Skupštine su zatražili da što prije reagira i pomogne ovim radnicima, barem izdvajanjem sredstava za jednokratnu pomoć radnicima. Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite, kazao je da svoju borbu nastavljaju. Dodao je i da im zdravstveno osiguranje neće biti prekinuto do imenovanja nove vlade. A kada će Vlada biti konačno imenovana, još niko ne zna. Rukovodstvo Skupštine je obećalo da bi ime novog mandatara trebalo biti poznato do petka.protesti_tuzla_ilustracija-1024x518 Ukoliko Svetlana Cenić odbije, radnici za mandatara predlažu Muhameda Murselovića, predsjednika Antikorupcione komisije Skupštine TK-a, koji je zbog stranačkih neslaganja izbačen iz lukavačke SDA. A svog kandidata zvanično je  predložilo i Udruženje poslodavaca TK-a. Za mandatara predlažu Bahriju Umihanića, profesora na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

S protesta koji su održani u ponedjeljak bugojanski demonstranti poručili su da neće odustati i da će istrajati u svom nastojanju da “natjeraju vlast u Bugojnu da konačno počne raditi svoj posao”.

“Hoćemo kruha”,“Dolje Vlada”, “Kraj lopovluku”, “Ostavke”, neke su od poruka ispisanih na transparentima koje su nosili na putu od centra grada do zgrade Općine. Nove demonstracije zakazane su u utorak a bit će organizirane na isti način kao posljednjih nekoliko dana.