Subota, Juli 12, 2014
Unsko-sanski kanton 8° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Ugroženo održavanje opštih izbora u oktobru?
12. Juli. 2014.

Održavanje općih izbora u BiH zakazanih za 12. oktobar ugroženo je zbog više procedura koje vode nadležne institucije u BiH, a koje su u neposrednoj vezi sa štampanjem glasačkih listića. Ne zna se, naime, hoće li one biti okončane u rokovima koje je predvidjela Centralna izborna komisija (CIK) BiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Već zaposleni

Prva se odnosi na istragu Tužilaštva BiH o okolnostima pod kojima je poništena odluka CIK-a da hrvatska firma “Zrinski” iz Čakovca štampa glasačke listiće za izbore te da taj posao bude povjeren banjalučkoj firmi “Atlantik BB“ .

U slučaju da odluka Tužilaštva u ovom slučaju bude donesena i u najhitnijem roku, druga prepreka je nemogućnost Ureda za razmatranje žalbi BiH da donese odluku po žalbi “Zrinskog” koja je stigla u tu instituciju, jer trenutno nema kvoruma za donošenje odluka.

Ostoja Kremenović, predsjedavajući ovog ureda, u razgovoru za “Dnevni avaz” pojasnio je da kvoruma nema jer dva nedavno imenovana člana Ureda još nisu raskinula radni odnos u institucijama, odnosno preduzećima u kojima već rade.

– Zbog toga sjednicu nismo održali od 24. juna. O svemu smo obavijestili Ministarstvo pravde BiH i druge institucije, pa očekujemo da ti ljudi koji su imenovani što prije počnu raditi svoj posao – kazao je Kremenović.

I on priznaje da će za objave razrješenja, odnosno novih imenovanja, trebati vremena.

Poništavanje odluka

– Želja nam je da uspostavimo što prije kontinuitet u odlučivanju, ali nije do nas. Mi ne smijemo donositi odluku koja bi bila procesno neispravna i koja bi izazvala još više problema – ističe Kremenović, dodajući da je sjednica Ureda zakazana za narednu srijedu.

Kremenović je potvrdio da je po nalogu Tužilaštva BiH iz Ureda izuzeta određena dokumentacija koja se odnosi na poništavanje odluke o dodjeli ugovora “Zrinskom”, iako je njegova ponuda od “Atlantikove” bila povoljnija za oko 250.000 KM.

Faksimil odluke o imenovanju Mehić-Jusufbašić objavljene u „Službenom glasniku BiH“: Nakon tri mjeseca nova pozicija

Uzeli posao „Zrinskom“ pa ostali bez kvoruma

Zanimljivo je da Ured kvoruma nema od 24. juna, od sjednice na kojoj je poništena odluka CIK-a o dodjeli ugovora za štampanje “Zrinskom” .

Interesantno je i da na dužnost članice Ureda ne može stupiti Ilma Mehić-Jusufbašić, zamjenica direktora Arhiva BiH, koja je na tu poziciju imenovana 1. aprila ove godine, jer Vijeće ministara mora donijeti odluku o njenom razrješenju. Nejasno je zašto je Mehić-Jusufbašić imenovana na ovu funkciju ako se zna da je njeno imenovanje za članicu Ureda u parlamentarnoj proceduri od prošle godine.

Saznajemo da na novu dužnost u Uredu još nije stupio ni Vildan Đurović, trenutno zaposlen na jednoj od direktorskih pozicija u “BH Telecomu”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision