Petak, Februar 17, 2017
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
Uhapšen generalni sekretar SDA Amir Zukić
17. Februar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Generalni sekretar SDA Amir Zukić uhapšen je danas po nalogu Tužilaštva KS, potvrdila je za BHRT Azra Bavčić, glasnogovornica ovog Tužilaštva.

Zukić je uhapšen  u okviru akcije “Bosna”,  a njegovo ime se, uz   potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića dovodilo  u vezu sa nezakonitim zapošljavanjem nakon hapšenja u akciji “Bosna”.

Tada uhapšeni bivši izvršni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Esed Džananović rekao je kako je zapošljavanje u Elektroprivredu vršeno po direktnom nalogu visokih zvaničnika SDA.

Tužilaštvo KS prilikom traženja pritvora za uhapšene u akciji “Bosna” navodilo je  da je ova trojka uključena i u druga zapošljavanja u javnim  preduzećima.

Uhapšen je i Zukićev vozač Seid Fazlagić koji se tereti za krivično djelo “pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela”.

Ranije su u okviru ove akcije uhapšeni i glavni tehničar Klinike za bolesti uha, grla i nosa na KCUS-u Safet Bibić, Ramiz Karavdić, te Nedžad i Senad Trako.

Akcija Bosna izvedena je 26. i 27. augusta 2016. godine nakon čega je uhapšenima određen jednomjesečni pritvor, koji je potom produžen za još dva mjeseca, ali su osumnjičeni Džananović, Bibić, Karavdić i Trako odlukom Općinskog suda u Sarajevu pušteni na slobodu. Ponovo su vraćeni u pritvor u januaru ove godine na osnovu žalbe Tužilaštva KS.

Uhapšene osobe su osumnjičene da su počinile krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, primanja dara ili drugih oblika koristi i primanja nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Sumnjiči ih se da su organizirali grupu te koristeći svoj utjecaj zapošljavali osobe u javna preduzeća i zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji BiH tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision