Ukrajina dobila novog premijera, parlament Krima raspisat će referendum
27. Februar. 2014. u 11:06

Ukrajinski parlament izabrao je danas bivšeg ministra ekonomije Arsenija Jacenjuka za premijera Ukrajine. Jacenjuk će biti na čelu vlade nacionalnog jedinstva. Za njegovo imenovanje glasalo je 226 od 371 poslanika ukrajinskog parlamenta. Privremeni predsjednik Oleksander Turčinov potpisao je dekret o Jacenjukovom imenovanju za predsjednika vlade.

Jacenjuk je u obraćanju poslanicima rekao je da je od suštinskog značaja za Ukrajinu da dobije zajam od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ kako bi mogla da stabilizuje svoju valutu grivnu. Vrijednost grivne danas je pala na najniži nivo zbog zabrinutosti da je centralna banka dovedena u nezgodan položaj smanjenjem deviznih rezervi.

“Moramo hitno da potpišemo sporazum sa MMF-om i čim se to završi počeće da pristiže novac za naše rezerve i moći ćemo da stabilizujemo domaću valutu”, rekao je Jacenjuk.

14:09 Crnomorska flota će poštovati međunarodne norme

Ruska Cronomorska flota striktno poštuje važeće međunarodne sporazume, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Što se tiče izjava o ruskom kršenju sporazuma u vezi sa Crnomorskom flotom, možemo da kažemo da se Flota u ovoj teškoj situaciji striktno pridržava međunarodnih sporazuma”, navodi se u saopštenju.

“Brodovi Crnomorske flote raspoređeni su u skladu sa sporazumima i nije im potrebno nikakvo odobrenje”, navodi se u saopštenju.

Ruska Crnomorska flota stacionirana je u Sevastopolju, na obali ukrajinskog poluostrva Krim.

13:56 Januković traži zaštitu

Moskva je danas ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču garantovala bezbjednost “na teritoriji Rusije”. Janukovič je viđen u moskovskom Hotelu “Ukrajina”, a sada se nalazi u odmaralištu ruske Vlade u mestu Barvika, u blizini grada.

“Moram da zatražim od Rusije da mi osigura ličnu bezbjednost od ekstremista”, saopštio je danas Janukovič, navodi AP.

Ubrzo su ruski mediji, pozivajući se izjavu neimenovanog predstavnika vlade, javili da je Janukovičevom zahtjevu za zaštitom “udovoljeno na teritoriji Rusije”.

13:51 Ukrajini prijeti ekonomski kolaps

Ukrajina je na ivici političkog i ekonomskog kolapsa, izjavio je Arsenij Jacenjuk, vođa stranke “Batkivščina”, kandidat za premijera Ukrajine. Prema njegovim riječima, ekonomska situacija u zemlji neće se skoro popraviti.

“Ukrajinski koferi su pronevjereni i sada su prazni. Ja ne obećavam poboljšanje ni danas ni sutra”, rekao je Jacenjuk i dodao da je zadatak vlade da stabilizuje situaciju, prenio je Itar tas.

On je u govoru u parlamentu rekao da će vlada morati da donese nepopularne odluke i da izvede zemlju iz ekonomske krize. Jacenjuk je najavio strategiju približavanja EU i apelovao na Rusiju da sarađuje sa Kijevom nakon zbacivanja predsjednika Viktora Janukoviča.

U ukrajinskom parlamentu danas je formirana koalicija “Evropski izbor”, koju čini 250 poslanika iz partija “Batkivščina”, “UDAR”, “Svoboda”, grupe poslanika “Ekonomski razvoj” i drugih.

13:38 Parlament za “direktnu vladavinu naroda”

Parlament Autonomne Republike Krim saopštio je da će održati referendum o sudbini ovog regiona, javila je ruska novinska agencija Itar tas.

“Narode Krima, kao rezultat neustavnog preuzimanja vlasti od strane radikalnih nacionalista u Ukrajini uz podršku naoružanih banditskih grupa, ugrožen je mir u regionu”, navodi se u saopštenju sekretara za štampu predsjedavajućeg parlamenta na Krimu Oksane Kornejčuk.

U saopštenju se ističe da su jučerašnji sukobi ispred zgrade parlamenta u Simferopolju doveli do krvoprolića i da je to rezultat “osionog političkog ekstremizma, koji je preplavio Ukrajinu”.

“Ukrajina se kreće u pravcu potpunog haosa, anarhije i ekonomskog kolapsa. U tim okolnosti, Vrhovna Rada Autonomne Republike Krim, kao vrhovna reprezentativna vlast izabrana slobodnom voljom stanovnika Krima, preuzima svu odgovornost za budućnost regiona”, naglašava se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da, u skladu sa fundamentalnim principima demokratije, rukovodstvo parlamenta Krima smatra da je jedini izlaz iz ove situacije primjena principa direktne vladavine naroda.

“Uvjereni smo da će samo održavanje referenduma o statusu autonomije pomoći stanovnicima Krima da odrede budućnost regiona bez spoljnjeg pritiska”, zaključuje se u saopštenju.

12:10 Kerry upozorava Rusiju

Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) je, povodom velikih vojnih manevara u Rusiji, izjavio da bi “vojna intervencija koja bi narušila teritorijalni integritet Ukrajine bila velika i ozbiljna greška”, javlja danas AP.

Teritorijalni integritet Ukrajine se mora poštivati, rekao je Keri novinarima u Vašingtonu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da u manevrima, koji su počeli u srijedu, učestvuje oko 150.000 vojnika, 880 tenkova, 90 aviona i 80 brodova, “radi provjere spremnosti snaga za akciju u kriznim situacijama”.

Keri je rekao da Vašington planira kredit od milijardu dolara za Ukrajinu i da će razmotriti i druge vidove direktne pomoći Kijevu. Cilj američke politike nije smanjenje ruskog uticaja u Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim republikama, već da stanovnici tih zemalja ostvare želju za slobodom u snažnim demokratskim državama sa jakom ekonomijom, izjavio je Keri.

Rusija će braniti prava svojih sunarodnika “na snažan i beskompromisan način”, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

– Rusko Ministarstvo vanjskih poslova nastavit će da na međunarodnoj sceni brani prava svojih sunardonika. Snažno će i beskompromisno reagovati kada su njihova prava ugrožena – ističe se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da “obimna kršenja ljudskih prava” u Ukrajini izazivaju zabrinutost.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su borbeni avioni u stanju pripravnosti na zapadnim granicama Rusije.

Ruske novinske agencije javile su ranije da su zgrade parlamenta i Vlade Krima zauzeli pripadnici jedinica za samoodbranu sa ruskog govornog područja u Ukrajini.

Agencija navodi da su jedinice za samoodbranu nastale spontano i da se prebacuju u regionalnu prijestonicu Sevastopolj.

Juče su ispred zgrade parlamenta izbili sukobi između Tatara, koji podržavaju novu ukrajinsku Vladu i proruski orijentisanih mještana Simferopolja.

Oko stotinu policajca okupilo se ispred zgrade parlamenta. Ulazna vrata u zgradu blokirana su drvenim sanducima.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov, rekao je danas da će Kijev svako pomjeranje ruske vojske na Krimu izvan baze Crnomorske flote smatrati činom agresije.

Turčinov je objavio upozorenje u parlamentu nakon što su naoružane osobe zauzele zgradu regionalne vlade i parlamenta u Simferopolju, na Krimu, prenio je Reuters.

Predstavnici jedinica za samoodbranu, koje su zauzele zgrade u Simferopolju, odbijaju da pregovaraju sa predsjedavajućim Vijeća ministara na Krimu Anatolijem Mogilevim, prenio je Itar tas.