“Ukrajina i EU će uskoro potpisati sporazum o pridruživanju”
7. Mart. 2014. u 11:04

Kijev će uskoro potpisati politička poglavlja sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom, izjavio je u petak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

“Potpisivanje će se desiti u najkraćem mogućem vremnskom roku”, izjavio je Jacenjuk na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o rezultatima svoje posjete Bruxellesu, prenosi Xinhua.

Kako bi pomogao ukrajinskoj ekonomiji da se održi u životu, Evropska unija će pružiti Kijevu finansijsku pomoć vrijednu 15 milijardi dolara, saopćio je Jacenjuk.

Evropska unija je sugerirala da je jednostrano otvorila svoje tržište za neke ukrajinske robe, uglavnom žitarice i hranu, saopćio je Jacenjuk, dodajući da bi takva mjera mogla omogućiti 400 miliona dolara godišnje krizom pogođenoj ukrajinskoj ekonomiji.

Sporazum o političkom pridruživanju i ekonomskoj integraciji između Ukrajine i EU trebao je biti potpisan na samitu Istočno partnerstvo u litvanskom gradu Viljnusu u novembru prošle godine.

Viktor Yanukovič odbio je sporazum s EU i izabrao je paket pomoći od Rusije, što je izazvalo masovne antivladine proteste koji su na kraju doveli do svrgavanja njegove vlade.