Ukrajina: Janukovič, Jatsenjuk, Kličko i Tjagnibok potpisali sporazum o okončanju krize
21. Februar. 2014. u 12:28

S ciljem okončanja nemira u zemlji predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič i predstavnici opozicije potpisali su danas ranije postignuti sporazum.

Sporazum je potpisan u zgradi predsjedništva Ukrajine, a potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Evropske unije.

Sporazum čiji su detalji utvrđeni na sastanku kasno sinoć, potpisali su Janukovič s jedne, te Arsenij Jatsenjuk, Vitalij Kličko i Oleg Tjagnibok s druge strane.

Prema pisanju ukrajinskih medija, sinoćnji dogovor također predviđa da se u roku od dva dana reaktivira ustav iz 2004. godine, koji u znatnoj mjeri umanjuje ovlasti predsjednika zemlje. Navodi se da bi predsjednički izbori trebali biti održani do kraja godine. U narednih deset dana predviđa se osnivanje prijelazne vlade.

Također je dogovoreno i da će do kraja septembra ove godine biti završena reforma ustava kojom će biti precizirane ovlasti predsjednika, vlade i parlamenta.

Pored ustavne reforme, Janukovič i opozicija su se dogovorili i da se izvrše izmjene Izbornog zakona i da Centralna izborna komisija bude sastavljena na način da svi imaju jednaku zastupljenost. Dogovoreno je i pokretanje opsežne istrage o uzrocima nasilja u kojem je u protekla dva dana poginulo najmanje 75, a povrijeđeno nekoliko stotina ljudi.

16:01 – U narednih deset dana oformiti prijelaznu vladu Ukrajine 

Dogovor koji su tokom sinoćnjeg maratonskog sastanka postigli ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i predstavnici opozicije predviđa da se u narednih deset dana osnuje prijelazna vlada Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema pisanju ukrajinskih medija, sinoćnji dogovor također predviđa da se u roku od dva dana reaktivira ustav iz 2004. godine, koji u znatnoj mjeri umanjuje ovlasti predsjednika zemlje.

Također se navodi da bi predsjednički izbori trebali biti održani do kraja godine.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija Njemačke, Francuske i Poljske, dogovoreno je i da će do kraja septembra ove godine biti završena reforma ustava kojom će biti precizirane ovlasti predsjednika, vlade i parlamenta. Po usvajanju novog ustava, predsjednički izbori će biti održani u decembru.

Pored ustavne reforme, Janukovič i opozicija su se dogovorili i da se izvrše izmjene Izbornog zakona i da Centralna izborna komisija bude sastavljena na način da svi imaju jednaku zastupljenost.

Također je dogovoreno pokretanje opsežne istrage o uzrocima nasilja u kojem je u protekla dva dana poginulo najmanje 75, a povrijeđeno nekoliko stotina ljudi.