Ukrajina: Opšta mobilizacija, snage u borbenoj pripravnosti – Telefonski razgovor Obama – Putin – Washington upozorava Moskvu – Vijeće sigurnosti UN: Rusija pozvana da poštuje nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine
2. Mart. 2014. u 4:36

U Ukrajini je danas proglašena opšta vojna mobilizacija, a sekretar Saveta nacionalne bezbjednosti i odbrane Andrej Parubij je objavio da da će oružane snage biti u punoj borbenoj pripravnosti, javio je “Glas Rusije”. Situacija u Ukrajini mora da bude vraćena u političke tokove i ustavne okvire, rekao je na vanrednom zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN stalni ruski predstavnik u svjetskoj organizaciji Vitalij Čurkin, dok je američka ambasadorka Samanta Pauer zatražila da se u Ukrajinu pošalju međunarodni posmatrači.

09.08 – Ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske baze i ukrajinskog mornaričkog centra za obuku na Krimu i pozvali svoje osoblje da “stane uz legitimne lidere Krima”, javila je jutros ruska novinska agencija Interfaks.

08.42 – Kako je objavljeno na sajtu “Glasa Rusije”, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je pozvalo rezervne snage da se prijave. Odluka je donjeta nakon što je ukrajinski Savjet juče objavio da vojska mora da bude spremna za borbu i pošto je pojačana bezbjednost oko aerodroma, nuklearnih elektrana i drugih strateških objekata. Ukrajinski režim, međutim, ističe da se protivi bilo svakom nasilnom rešenju, dodaje “Glas Rusije”.

08.25 – Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je Moskvu da raspoređivanjem snaga u Ukrajini “rizikuje regonalni mir i bezbjednost” i da bi to moglo da nanese veliku štetu odnosima dviju zemalja.

08.00 – Potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos, čija zemlja predsjedava EU, otputovaće danas u Ukrajinu, gdje će se sastati sa državnim liderima i predstavnicima grčke zajednice u toj zemlji, saopštilo je Grčko predsjedništvo EU.

07.00 – Kanadski premijer Stiven Harper saopštio je da je njegova zemlja opozvala svog ambasdadora iz Rusije zbog razvoja događaja u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas američkom predsedniku Baraku Obami da u slučaju širenja nasilja u Ukrajini Rusija zadržava za sebe pravo da zaštiti svoje interese.

22.09 – Ukrajina je zatražila od NATO da razmotri sve moguće načine da joj pomogne u zaštiti svog teritorijalnog integriteta, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Sergej Deširitsja.

21.05 – Privremeni predsjednik Ukrajine Aleksandar Turčinov i novi premijer te zemlje Arsenij Jacenjuk izjavili su večeras da je Ukrajina stavila svoje oružane snage u stanje borbene gotovosti i upozorili Rusiju da bi bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini dovela do rata.

20.40 – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je sve strane na mir i poštovanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, saopštio je njegov medijski predstavnik Martin Nesirki.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je svoju zabrinutost ruskom kolegi Vladimiru Putinu oko moguće vojne intervencije u Ukrajini. “Rusija je evidentno povrijedila suverenitet Ukrajine šaljući trupe na Krim”, kazao je Obama Putinu, upozorivši ruskog predsjednika na posljedice. Vladimir Putin je odgovorio svojom zabrinutošću zbog “ provokativnih i kriminalnih” akcija koje provode ultra-nacionalisti koje podržavaju ukrajinske vlasti. Nakon 90-minutnog razgovora dvojice predsjednika, SAD su odlučile suspendovati svoj angažman u pripremama za samit G-8 u Sočiju. Bijela kuća je upozorila da će “dalje rusko kršenje medjunarodnog prava” u Ukrajini voditi do veće ekonomske izolacije. Američki ministr odbrane Chuck Hagel poručio je svom ruskom kolegi Sergeju Šojguu da intervencijom u Ukrajini rizikuju eskalaciju.

Vijeće sigurnosti UN-a hitno zasjedalo zbog Ukrajine

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija na hitnoj sjednici večeras raspravljalo je o krizi u Ukrajini. Predstavnici Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Kine u VSUN pozvali su Rusiju da poštuje Memorandum iz Budimpešte. Nakon što je Federalno vijeće gornjeg doma ruskog Parlamenta odobrilo slanje ruskih vojnih trupa u Krim u Ukrajini, nakon čega je zakazana večerašnja hitna sjednica VSUN. U izjavi prije sastanka VSUN-a, stalni predstavnik Ukrajine u UN-u Jurij Sergejev kazao je kako su ruski vojnici sada u Krim ušli pod lažnim navodima da su došli spasiti ljude koji govore ruski jezik. “Ovakva akcija Rusije protiv Ukrajine je ozbiljna povreda međunarodnog prava”, naglasio je Sergejev, podsjetivši da je u Memorandumu iz Budimpešte 1994. godine Rusija garantovala da se neće miješati u nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. On je pozvao SAD,  Francusku i Kinu, koje su zemlje koje garantuju provedbu Sporazuma iz 1994. godine, da hitno poduzmu odgovarajuće korake. Sergejev je pozvao sve zemlje članice UN-a da ne dozvole da se bilo koja država miješa u suverenitet i teritorijalni integritet druge države.