Ukrajina: Rat nerava i diplomatije
8. Mart. 2014. u 23:36

Grupa naoružanih ljudi povukla se iz ukrajinske baze protivraketne odbrane u Sevastopolju. Kina je pozvala na mir i uzdržanost, dok je Obama pozdravio “ujedinjeni stav EU i SAD prema prodoru Rusije na teritoriju Ukrajine”. Rusija otvorena za “pošten, ravnopravan” dijalog, poručio Lavrov.

11.22 – Privremeni ministar inostranih poslova Ukrajine Andrij Deščicja izjavio je da njegova zemlja neće dati Krim i da će učiniti sve što je u njenoj moći da na miran način reši krizu.

10.53 – Proruski aktivisti ponovo su demonstrirali u istočnoj Ukrajini, uporištu svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, nakon što je Moskva zaprijetila da će prekinuti isporuku gasa toj zemlji.

10.28 – Rusija je otvorena za “pošten, ravnopravan” dijalog sa drugim državama o krizi u Ukrajini, izajvio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

08.35 – Američki predsjednik Barak Obama pozdravio je, u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, “ujedinjeni stav” EU i SAD prema prodoru Rusije na teritoriju Ukrajine, saopštila je Bela kuća.

08.14 – Kina je pozvala na mir i uzdržanost u vezi ukrajinske krize, istakavši da to pitanje treba da se riješi putem pregovora i političkih sredstava.