Ukrajinski Parlament smijenio Janukoviča – Juliji Timošenko pozlilo tokom obraćanja narodu
22. Februar. 2014. u 18:20

Ukrajinski parlament izglasao je da predsjednik Viktor Janukovič više ne može da vrši svoju funkciju, a vanredni  izbori zakazani su za 25. maj, javio je BBC. Za ovakvu odluku glasalo je 328 od 442 poslanika u Parlamentu. Stranka predsjednika Janukoviča ima 165 poslanika u Parlamentu.

Viktor Janukovič je iz Kijeva otišao u Harkov, gdje je danas održan Kongres proruskih regiona. Tamo je izjavio kako ne priznaje niti jednu odluku Parlamenta, a za ostavku predsjedavajućeg Parlamenta rekao je da je iznuđena. U nastupu na televiziji predsjednik je demantirao informacije da je podnio neopozivu ostavku.

Predsjednik, nije jasno da li je već bivši ili još uvijek aktuelni, izjavio je za jednu prorusku TV iz Ukrajine, da je pokušan atentat na njega. Tvrdi kako je pucano na vozilo u kome se nalazio, ali da na sreću nema poginulih i povrijeđenih.

Odmah potom, kako prenose ukrajinski mediji, predsjednik Viktor Janukovič pokušao je avionom da otputuje u Rusiju, ali ga je u toj namjeri spriječila granična policija. Ovo je izjavio predsjednik Ukrajinskog parlamenta Oleksander Turčinov.

“On se trenutno krije negdje u oblasti Donjecka”, proruskom gradu na istoku Ukrajine odakle je porijeklom”, rekao je Turčinov, kako prenosi agencija Interfaks.

Nekako u isto vrijeme kada je parlament donosio odluku o smjeni Janukoviča i raspisivanju izbora oslobođena je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko. Mnogi okupljeni građani vidjeli su kako pozdravlja okupljene iz automobila, neposredno nakon što je puštena sa bolničkog zatvorskog odjeljenja gdje je liječila leđa.

“Diktatura je pala ne zahvaljujući političarima ili diplomatama, već zahvaljujući ljudima koji su izašli na ulice, koji su uspjeli da zaštite svoje porodice i svoju zemlju”, poručila je bivša premijerka neposredno nakon izlaska iz zatvora.

Julija Timošenko je već stigla u Kijev, gdje se obratila građanima na trgu “Majdan”, gdje su se do jučer vodili okršaji policije i opozicije. Ona je izjavila kako će biti kandidat na predsjedničkim izborima, a da će Ukrajina vrlo brzo postati članica Evropske unije.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je da ukrajinska opozicija nije ispoštovala sporazum koji je potpisan juče sa predsjednikom Viktorom Janukovičem.

Lavrov je pozvao Njemačku, Poljsku i Francusku da upotrijebe uticaj kod ukrajinske opozicije i osiguraju primjenu sporazuma.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da je ukrajinska opozicija “predvođena naoružanim ekstremistima i nasilnicima”, čije aktivnosti predstavljaju direktnu prijetnju ukrajinskom suverenitetu i ustavnom poretku.

Danas su u mnogim mjestima Ukrajine predstavnici opozicije srušili spomenike vođi Oktobarske revolucije Vladimiru Iljiču Lenjinu.

Lenjin ih potsjeća na Ruski uticaj u Ukrajini, kojeg se tako žestoko žele osloboditi.