UN: Danas glasanje o dostavi humanitarne pomoći Siriji
21. Februar. 2014. u 18:21

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će o Nacrtu rezolucije kako bi proširili pristup humanitarne pomoći u ratom razorenoj Siriji, saopćile su diplomate, ali nije jasno da li će Rusija i Kina podržati ili staviti veto na tekst Rezolucije.

Australija, Jordan i Luksemburg finalizirali su Nacrt rezolucije koja uključuje zahtjeve za prekograničnu pomoć i okončanje granatiranja i zračnih bombardiranja, uključujući prekid korištenja bure bombi, te prijeti poduzimanjem “daljih koraka” u slučaju nepridržavanja odredaba Rezolucije.

Rusija, koja ima podršku Kine, štitila je Siriju tokom trogodišnjeg građanskog rata u Vijeću sigurnosti UN-a. Obje države su stavile veto na tri Rezolucije u kojima je osuđena sirijska vlada i prijetilo mogućim sankcijama.

“Naravno, odluka će biti donesena u Moskvi. Ostaje nepoznato, ali, objektivno govoreći, ništa u ovom humanitarnom tekstu ne bi trebalo biti neprihvatljivo za bilo koju delegaciju”, rekao je diplomata UN-a, želeći ostati anoniman.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da će Rusija blokirati usvajanje Rezolucije kojom se dozvoljava ulazak konvoja humanitarne pomoći u Siriju ukoliko ne postoji pristanak vlade u Damasku.

On je također ranije upozorio da Nacrt rezolucije ne bi trebalo da bude ispolitiziran.

“Ako niko u Vijeću sigurnosti ne želi politizirati ovo pitanje, ne želi promovirati jednostran pristup, ubijeđen sam da ćemo postići sporazum u narednim danima”, rekao je Lavrov na sastanku zaljevskih zemalja u Kuvajtu.