Najnovija studija je pokazala da povećanjem unosa visokokvalitetne biljne hrane tokom vremena dolazi do smanjenja rizika od smrti čak i kod onih ljudi koji počnu s uzimanjem manje zdrave hrane, prenosi Health24.
Tokom tog perioda, rizik od smrti od svih uzroka bio je osam posto niži za učesnike koji su prihvatili sveukupni režim ishrane na biljnoj bazi i deset posto niži za one koji su prihvatili najzdravije biljne dijete. Za učesnike koji su usvojili biljnu prehranu bogatu voćnim sokovima, rafiniranim žitaricama, krompirom i slatkišima, rizik od smrti skočio je za 11 posto.
“Nije svaka vrsta ishrane bazirana na vegetarijanskom režimu jednaka, ali pojačan unos visokokvalitetne biljne hrane tokom vremena smanjuje rizik od smrti čak i među ljudima koji su počeli u međuvremenu s lošom ishranom”, rekao je glavni autor studije dr. Megu Baden.
Prethodna studija je pokazala da konzumiranje visokokvalitetne biljne prehrane može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, a ova studija je objavljena kao prva koja ispituje kako zdrave ili nezdrave promjene u ishrani mogu utjecati na rizik od smrti.
“U određenom vremenskom periodu konzumiranje više integralnih žitarica, voća, povrća, dok se smanjuje unos rafiniranih žitarica i slatkiša, kao i namirnica životinjskog porijekla kao što je meso, mesne prerađevine i životinjske masti, može smanjiti rizik od smrti od srčanih bolesti i drugih uzroka”, rekao je Baden u saopćenju za AHA.