Utorak, Novembar 14, 2017
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
Uoči sjednice PIC-a: Otkazali Radončić i Čavić, a Borenović pod znakom pitanja
14. Novembar. 2017.Izvor vijesti: bhrt.ba

Lider Narodne demokratske partije (NDP) Dragan Čavić otkazao je učešće na sastanku Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), nakon što je to prije njega učinio i lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić.

Lider NDP-a koji je u vlasti na državnom nivou kao dio Saveza za promjene (SzP) rekao je za BHRT da ga taj sastanak ne zanima, te da se neće odazvati pozivu Valentina Incka.

“Sastanak uopće nema smisla, jer parlamentarne stranke koje navodno čine većinu, tu većinu odavno nemaju. Suština je da šefovi tih stranaka niti imaju većinu u Predstavničkom domu, niti smo se sastajali skoro godinu dana”, istakao je Čavić.

On je upitao kakvog smisla uopće ima da dolaze na sjednicu PIC-a po pozivu visokog predstavnika, dodavši da je obavijestio domaćina da tom sastanku neće prisustvovati ni on, niti bilo ko iz NDP-a.

Borenović nije siguran da će ići na susret PIC-a

Ni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović nije siguran da li će prisustvovati sastanku PIC-a. On smatra da visoki predstavnik Valentin Incko ima slab kredibilitet, te da je pokazao loš odnos prema Republici Srpskoj.

“Mislim da taj sastanak pomalo gubi smisao i da do njega vjerovatno neće ni doći. Bespotrebno je dolaziti na sastanke na kojima nećemo moći bilo šta dogovoriti”, rekao je za BHRT Borenović.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović Arapović potvrdila je danas za BHRT da se SBB definitivno neće odazvati pozivu Valentina Incka.

“Parlamentarna većina ne postoji, a Vijeće ministara radi u tehničkom mandatu”, rekla je Omerbegović Arapović za BHRT.

SDA se odaziva poziovu PIC-a

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softic izjavio je za BHRT da će se najviše rukovodstho ove stranke odazvati pozovu Valentina Incka.

“PIC je važna institucija, čiji je stav o političkim i svim drugim zbivanjima u BiH do sada uvijek bio pozitivan i ovo tijelo je uvijek donosilo odluke u korist BiH”, rekao je Softić.

Komentirajući navode SBB-a i NDP-a, nakon što su iz ovih stranaka saopćili da neće prisustvovati sastanku, pa i PDP-a koji je neodlučan, Softić je poručio da sve dok te stranke imaju ministre u ministarskom vijeću, one čine parlamentarnu većinu. Rekao je i da će se politička kriza vjerovatno dodatno produbiti uz planirane rasprave o izmjenama Izbornog zakoba i setu zakona o akcizama.

I HDZ ide na sastanak

Za razliku od lidera SBB-a, NDP-a i, moguće, PDP-a, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odazvat će se pozivu visokog predstavnika u BiH i učestvovat će na sastanku PIC-a, ali će, kako ističe, prije toga imati sastanak s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

“Ovi problemi utiču na produbljivanje krize, pogotovo na federalnom nivou. Prije sastanka Vijeća za implementaciju mira održat ću sastanak s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

Šta će na kraju ostati od “stranačkog kvoruma”?

Podsjećamo, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko pozvao je na sastanak lidere političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou, a koji bi trebalo da bude održan 08. decembra.

Parlamentarnu većinu na državnom nivou, barem formalno, čine Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH), Savez za bolju budućnost (SBB) i Savez za promjene (SzP).

Na sastanku s Upravnim odborom Vijeća za provedbu mira trebalo je da prisustvuju Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ BiH), Fahrudin Radončić (SBB), Vukota Govedarica (SDS), Branislav Borenović (PDP) i Dragan Čavić (NDP).

Učešće na skupu otkazali su Fahrudin Radončić i Dragan Čavić. Da li će biti i novih otkazivanja?

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision