Četvrtak, Juli 31, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
UROD PŠENICE MANJI ZA POLOVINU – Poskupljenje neminovno?
31. Juli. 2014.

– Žetva pšenice skoro je u potpunosti završena, a poljoprivrednici nisu zadovoljni ni urodom ni kvalitetom ove žitarice.

Prinosi se, naime, kreću od 150 do 250 kilograma po dunumu, što vrlo teško može pokriti i osnovne troškove sjetve, žale se poljoprivrednici. Pored niskih prinosa, zbog pojave velikog broja bolesti upitan je i kvalitet ovršenog žita, što nam je potvrdio Edhem Hodžić, direktor Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona (USK).

Štete zbog velike količine oborina kreću se i iznad 50 posto. Kiša nije dopustila ni pravovremeni ulazak kombajna u njive, što je dodatno smanjilo ionako niske prinose.

Bosna i Hercegovina prošle je godine proizvela oko 260 hiljada tona pšenice, a procjene za ovu godinu se kreću oko 120 hiljada tona, što ukazuje na potrebu većeg uvoza.

Nažalost, zbog lošeg uroda i malih tržišnih viškova u zemljama okruženja, odakle najviše uvozimo ovu žitaricu, očekuje se rast cijena pšenice, što će se lančano odraziti i na maloprodajne cijene brašna i cijenu kruha, smatraju analitičari.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision