Četvrtak, Februar 16, 2017
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
USK Samo oko fotelja: Rekorderi po broju premijera, vlada, ministara, stranaka i frakcija
16. Februar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Nakon četvrte rekonstrukcije Vlade Unsko-sanskog kantona od početka mandata, 2014. godine, još se vode polemike je li Vlada s premijerom Huseinom Rošićem na čelu legitimna.

Na nedjeljnoj 15. vanrednoj sjednici Skupštine USK-a mnogo toga nije definisano. Bile su tu i tvrdnje o upitnoj legitimnosti novog sastava Vlade.

«Ono što nije dobro, što znamo iz nekih ranijih vremena, jeste da je pet ljudi otišlo iz ministarstava i time je nastala pat-pozicija – ako imamo deset ministara, to je 5:5. I ovdje u Skupštini kada je 15:15 za jednu tačku dnevnog reda, ona ne prolazi. Dakle, u suštini Vlada je pala», tvrdi Hajrudin Halilović, zastupnik A-SDA u Skupštini USK-a.

I pet dana poslije, u A-SDA tvrde da ova Vlada nije legitimna, odnosno da je legalitet prvog čovjeka kantona Huseina Rošića upitan. Tvrde i da je da je prekršen Poslovnik o radu Skupštine, kao i Ustav USK-a. Predsjedavajući Skupštine USK-a, visokopozicionirani kadar vladajuće SDA, to negira.

«Ne bih ulazio u te političke spekulacije pojedninih političkih stranaka, ali ja do danas nisam dobio niti jednu pismenu primjedbu na održanu sjednicu», kazao je Nijaz Hušić.

Činjenica je da skupštinska Komisija za izbor i imenovanja sa dva glasa za i tri suzdržana nije dala zeleno svjetlo za izbor novih ministara. Kroz četiri rekonstrukcije Vlade, tokom nekoliko mjeseci ministarskog staža, ministri nisu ni mogli započeti, a kamoli završiti posao. O tom pitanju i u samoj SDA nije bilo slaganja.

«Ne podržavam ovu rekonstrukciju zato što smatram da jedne eksperte drugim ekpertima nema potrebe mijenjati. Treba im dati prostora da rade i da pokažu šta znaju», ističe Mehmed Mahmić, zastupnik SDA u Skupštini USK-a.

Građane kantona najviše brine što je u svakoj rekonstrukciji promijenjen i ministar policije, što ne ulijeva nadu u sigurnost. A ni mjesecima nije zasjedala skupštinska Komisija za borbu protiv korupcije – pa je i opravdana sumnja da se ovdašnje vlasti bave isključivo foteljama.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision