Srijeda, Juli 9, 2014
Unsko-sanski kanton 7° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Ustavnopravna komisija: Podržani principi prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH
9. Juli. 2014.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prilikom glasanja o principima predloženog zakona, članovi Komisije iz RS-a bili su uzdržani.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom te njegova usklađivanja s preporukama Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po skraćenom postupku, nego je upućen u redovnu parlamentarnu proceduru.

Prethodno je Dom naroda PSBiH, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Dom naroda državnog parlamenta bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra predložene izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, čije bi usvajanje osiguralo da se BiH ne nađe na takozvanoj “crnoj listi“ kada su u pitanju finansijske transakcije iz inozemstva.

Ustavnopravna komisija Doma naroda danas je utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2013. godinu, Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2013., te primljena k znanju Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2013. godinu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision