Usvojen Nacrt zakona o privrednim društvima u FBiH – Najviše rasprave zbog finansijskog plana FERK-a
12. Mart. 2014. u 11:14

Predstavnički dom Federalnog parlamenta BiH usvojio je danas Nacrt zakona o privrednim društvima, koji je jedan od sistemskih zakona i jedan od uslova aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Cilj ovog zakona je unapređenje poslovnog okruženja kojim bi se omogućilo lakše osnivanje i poslovanje privrednih društava, te jasnije definisala uloga upravljačkih struktura u društvima.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj rekao je da je dosadašnji ulog za registraciju privrednih društava smanjen za 50 posto i da iznosi 1.000 KM.
“Sama procedura registracije koja se propisuje u pratećem zakonu, zakonu o registraciji privrednih društava, koji u ovom paketu vodi Ministarstvo pravde FBiH, treba da otkloni i druge administrativne barijere da bi se skratili vrijeme i troškovi”, rekao je Trhulj.

Najviše vremena danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH proteklo je u raspravi povodom prijedloga ovogodišnjeg budžeta Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK), planiranog i odobrenog većinom glasova u iznosu od 2.895.411 KM.

Poslanik Dževad Agić (SDA) bio je najglasniji u zahtjevu da poslanici ne odobre taj budžet jer su, kako je naveo, dvije plaće u FERK-u od 5.583 KM među najvećih dvadesetak plaća u FBiH koje je nedavno prikazala Porezna uprava FBiH.

Naglašavajući da je njegova poslanička plaća 2.564 KM, federalnih ministara 2.800 KM, a federalnog premijera 3.200 KM, Agić je naveo da u Agenciji za bankarstvo FBiH, na primjer, plaće iznose i do 11.299 KM, u Razvojnoj banci FBiH oko 10.000 KM, a u Agenciji za nadzor osiguranja FBiH od 5.600 KM do 9.900 KM. Agić je predložio a većina ostalih članova Predstavničkog doma prihvatila (56 “za”, pet “protiv” i deset “uzdržanih”) zaključak kojim je Vlada FBiH zadužena da što prije, a najkasnije za 20 dana, dostavi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa, upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća s većinskim vlasništvom FBiH, a shodno jednom od zaključaka usvojenom na ranijoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma održanoj u kontekstu javnih protesta građana održanih od 5. do 20. februara.
Cilj je svođenje “na razumnu mjeru” i vezivanje za prosječnu plaću u FBiH enormnih primanja članova upravnih organa, institucija FBiH i javnih preduzeća s većinskim vlasništvom FBiH – kazao je Agić. Članica FERK-a Đulizara Hadžimustafić, obrazlažući generalno ovogodišnji budžet te komisije, kazala je da je povećan za 7,59 posto u odnosu na 2013. te da su predviđene iste plaće kao i prošle godine, uz povećanje broja zaposlenih za šest.