Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH
27. Februar. 2014. u 18:06

Kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH na današnjoj vanrednoj sjednici, povodom razmatranja stanja sigurnosti na području Federacije BiH u kontekstu javnih protesta građana od 5. do 20. februara, odlučio je da Domu naroda predloži zaključke, među kojima je taj da „očuvanje ustavnog i demokratskog poretka, sigurnost građana i imovine treba biti glavni prioritet djelovanja svih institucija, medija i pojedinaca“.

“Svih šest zaključaka uz dodatni zaključak Komisije za sigurnost Doma naroda Federalnog parlamenta će biti usvojeni u Domu naroda, jer oni sublimiraju sve ono što se treba i mora uraditi da bi BiH bila sigurna i krenula naprijed”, istakla je danas Mira Ljubijankić, delegatkinja iz reda srpskog naroda.

Osim ušteda, naglašava da će se „tražiti da se ta sredstva plasiraju prema socijalnim potrebama“.

“U Unsko-sanskom kantonu je izuzetno visoki paušal, kojeg ću se odreći, ako ne uspijemo izglasati, ali ću tražiti da se zna da su ta sredstva okrenuta ka socijali”,  kazala je Ljubijankić.

Jedan od osnovnih pokretača narodnog bunta je, po njenim riječima, nepravedna privatizacija i pljačka.

“Cijela ova priča, koja će proslijediti iz Predstavničkog  i Doma naroda Federalnog parlamenta pokazat će, bez obzira  na to o kojoj sferi društva govorimo kada je u pitanju Federacija, ne funkcioniše. BiH, a samim tim i Federacija zaslužuje ustavne promjene koje će biti na dobrobit svih građana”,  kazao je delegat iz reda bošnjačkog naroda Jasenko Tufekčić.

Navodi da je svako prilikom protesta trebao osjetiti da je prije svega napadnuta država BiH kroz paljenje zgrade Predsjedništva BiH i zastave BiH, te izrazio bojaznost „da ne bude narednih 20 godina težina ukoliko ne budemo imali normalnu funkcionalnu državu“.

-Kada budu sve političke snage to željele onda ćemo vjerovatno imati sve ovo o čemu danas sanjamo i govorimo – ističe Tufekčić.

Govoreći o smanjenju plaća uime Kluba Bošnjaka kazao je da već tri godine ponavljaju da se trebaju smanjiti plaće i da se imaju kompletni listinzi svih plaća.

Smatra da će se tu ista stvar desiti kao što „Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, nema ingerencije nad kantonalnom policijom“, navodeći da će „možda Federacija urediti svojim propisima visinu plaća, a objektivno kantoni neće urediti visinu plaća“.

“Nemamo fisikalnu disciplinu. Ne postoji politička spremnost unutar struktura, koje djeluju u Federaciji da se te stvari i dese – zaključio je Tufekčić, dodajući da je problem u nepostojanju propisa kojim se treba regulisati visina plaće.
Klub hrvatskog naroda”, kaže delegat iz reda hrvatskog naroda Luka Faletar, osudio je ponašanje pojedinaca za vrijeme protesta.

“Nismo za to da se ruši sve ono što se toliko godina stvaralo i što je u ratu ostalo netaknuto. Iz izvještaja policije vidjelo se da je Arhiv BiH zapalio neki maloljetnik jer nikada nije znao gdje se to nalazi, te je vjerovatno da je iz nekog centra to dirigovano”,  rekao je Faletar.

Šest zaključaka smo, kaže, podržali smatrajući da još treba vremena da se sve aktivnosti navedene u zaključcima provedu.

Pri tome, tvrdi da mora svako sa svakim razgovarati „naprimjer predstavnici plenuma trebaju razgovarati s predstavnicima stranka, parlamentarcima te premijerom Vlade Federacije BiH“.

“Tu se samo postavlja pitanje kome skinuti dio novca, koji treba postaviti tamo gdje građani traže”, mišljenja je Faletar.

Delegat iz reda ostalih Aner Žuljević ukazao je na neefikasnost pravosudnih institucija govoreći „da nije dobro da 12 godina stoje dokazi među određenim predmetima klasičnih pljački i privatizaciji, a da ih apsolutno niko nije dotakao, te dolazimo u fazu zastarijevanja“.

“Sve kada se sabere osnovni zahtjev je pravda. Protestnici na ulicama žele da se pokaže više pravde. Nažalost, mi danas moramo proglasiti kapitulaciju pravosudnog sistema, jer njihovi zvanični izvještaji pokazuju kako nema korupcije. To dovoljno pokazuje o koliko se neozbiljnom pristupu ozbiljnim društvenim i štetnim fenomenima pristupalo u prethodnom periodu”,  zaključio je Žuljević.