NAPETOST SVE VEĆA – Ukrajina: Najviši stepen borbene gotovosti- VANREDNI SASTANAK NATO-a
2. Mart. 2014. u 12:16

15.39 – Keri otvoreno upozorio Rusiju da rizikuje da izgubi mjesto u G8 zbog slanja svojih trupa na ukrajinsko poluostrvo Krim.

13.56 – Napetost ispred vojne baze Privolnoje na Krimu, vozila koja imaju ruske registarske tablice opkolila su ukrajinsku vojnu bazu i blokirala ukrajinske vojnike koji su naoružani.
16.22 – Ukrajina je spremna da se i sama brani od Rusije ali će od drugih država zatražiti pomoć ukoliko zvanična Moskva počne vojnu akciju, izjavio je ukrajinski ambasador u UN Jurij Sergejev.
15.10 – Više od deset brodova ukrajinske Crnomorske flote je u posljednja 24 sata napustilo Sevastopolj. Ukrajinski patrolni brodovi za pograničnu kontrolu premješteni u gradove Odesu i Marijupolj.

Ukrajinski premijer Arsenij Jatsnjuk poručio je u nedjelju da se zemlja nalazi “na ivici provalije”, pozvavši ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuče vojsku.
“Ovo je crveni alarm. Ovo nije prijetnja, ovo je stvarna objava rata mojoj zemlji. Pozivamo predsjednika Putina da povuče svoju vojsku i da se drži svojih međunarodnih obaveza, kako bilateralnih tako i multilateralnih sporazuma koje su potpisale Ukrajina i Rusija”, rekao je Jatsnjuk. Stotine naoružanih ljudi, bez ikakvih oznaka na uniformama, stigli su pred kadetsku vojnu bazu u Privolnom,u regionu Krima, javlja izvještač Associated Pressa.
Konvoj se sastoji od 13 vozila, popunjenih, svaki sa po 30 vojnika, te 4 vozila opremljena mitraljezima. Vozila, koja imaju ruske saobraćajne oznake, opkolili su bazu i blokirali i ulaz i izlaz. Ukrajinci u kasarni, koji imaju manevarsko oružje, pred kapiju su postavili tenk.

12. 30 – U Ukrajini je danas proglašena opšta vojna mobilizacija, a sekretar Savjeta nacionalne bezbjednosti i odbrane Andrej Parubij je objavio da da će oružane snage biti u punoj borbenoj pripravnosti, javio je “Glas Rusije”. Predsednik SAD Barak Obama poručio je u teleonskom razgovoru predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da je prekršio međunarodni zakon upadom u Ukrajinu i upozorio na odgovor SAD i njenih saveznika, saopštila je Bela kuća. Putin poručio Obami da u slučaju širenja nasilja u Ukrajini Rusija zadržava za sebe pravo da zaštiti svoje interese.

12.01 – Predsjednik vlade Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov upozorio je danas sve one koji pokušaju da destabilizuju situaciju na Krimu da će se suočiti sa privođenjima i hapšenjima.

ukrajinski-parlament-ponudio-amnestiju-pritvorenim-demonstrantima_trt-bosanski-25744Ukrajinski parlament pozvao je međunarodne posmatrače da im pomognu u nadgledanju i osiguravanju nuklearnih elektrana. Parlamentarni zastupnik Hrihorij Nemirija prenosi da je Skupština apelovala na potpisnike nuklearnog dogovora iz 1994. godine kojim se Ukrajini garantuje sigurnost. Među njima su SAD, Velika Britanija i Rusija. Ispred Ministarstva odbrane Rusije u nedjelju protesti protiv moguće vojne invazije na teritoriju Ukrajine.

karta_ukrajine“Ovo je najopasnija situacija u Evropi od vremena sovjetske invazije na Čehoslovačku, 1968.godine”, izjavio je jedan zapadni diplomata pod uvjetima anonimnosti. “U suštini, moramo biti realni i priznati da je Krim u ruskim rukama. Ono što se mora spriječiti jeste da Moskva ne preuzme i sve one dijelove Ukrajine u kojima su etnički Rusi u većini”, dodao je isti izvor. Za sada nema znakova da ruska vojska preuzima akcije izvan krimske oblasti.

Ukrajina je pozvala na opštu mobilizaciju, uključujući i rezervni sastav, saznaje se u visokim sigurnosnim krugovima u zemlji. Andrij Parubi, sekretar Vijeća sigurnosti saopštio je da ministar vanjskih poslova ima ovlaštenja zatražiti od SAD i Velike Britanije “garancije za sigurnost Ukrajine”.  Parubi je naglasio kako će Ukrajina pojačati osiguranje važnih energetskih postrojenja, nako što su ruske snage u subotu potpuno preuzele kontrolu nad Krimom,  podstakle nemire i u drugim dijelovima zemlje.

krimS1_643297S1Ruski premijer Dmitrij Medvjedev telefonom je razgovarao s ukrajinskim kolegom Arsenijem Jatsenjukom, kojom prilikom je izrazio interese da se zadrže stabilni i prijateljski odnosi među dvjema zemljama. Medvjedev je naglasio kako “Rusija zadržava pravo da zaštiti svoje građane na Krimu”, podsjećajući i na odgovornost “koju nose ukrajinske vlasti zbog upotrebe sile nad ruskim građanima”. Ruski ambasador u Ujedinjenim narodima, Vitalij Čurkin, založio se za povratak na diplomatski put . Kao rješenje je ponudio povratak Ukrajine “na pozicije koje su dogovorene 21.februara u Kijevu, kada je usaglašeno da se formira vlada nacionalnog jedinstva”. Bivši ukrajinski predsjednik je 21.februara s liderima opozicije postigao sporazum za rješavanje krize prema kojoem se na snagu vraća ustav iz 2004.godine. Reforma najvišeg zakona zemlje kojom bi se smanjile predsjedničke ovlasti, trebala je biti pripremljena za septembar ove godine.

11.57 – Od početka godine 675.000 Ukrajinaca je napustilo zemlju i stiglo u Rusiju i postoje “jasni dokazi” o nadolazećoj humanitarnoj katastrofi, javila je danas ruska novinska agencija Itar-tas s.