Vanredni sastanak NATO – Rusija o Ukrajini – Vlast u Krimu: Ne priznajemo legitimitet vlasti u Kijevu – Danas sastanak Kery -Lavrov
5. Mart. 2014. u 11:00

KIJEV – RIGA – Rukovodstvo Autonomne Republike Krim ne smatra legitimnom vlast u Kijevu i zbog toga nije spremno da odgovori na inicijativu za pregovore sa Vrhovnom radom (ukrajinskom skupštinom), izjavio je predsjednik krimske vlade Sergej Aksjonov. “Mi tu vlast koja nam predlaže da počnemo razgovore ne smatramo legitimnom. U tom se krije glavno pitanja”, rekao je Aksjonov za letonsku radio-stanicu „Baltkom“ kasno sinoć, a prenose danas ruske agencije. Na pitanje o mogućnosti izlaska Krima iz sastava Ukrajine, Aksjonov je rekao da “to mogu da rješavaju samo stanovnici autonomije”, a rukovodstvo će “sprovoditi njihovu volju”, prenio je Itar-Tas s. Govoreći o formiranju krimskih oružanih snaga i flote, Aksjonov je rekao da “sve vojne jedinice treba da se potčine vlastima Krima, tačnije parlamentu”, dodajući da je “veliki dio vojnih jedinica već prešao na stranu zakonitog rukovodstva Krima i spreman je da položi zakletvu”, prenjela je ruska agencija.

NATO i Rusija razmotrit će danas na posebnom sastanku najnoviji razvoj situacije u Ukrajini. Vanredni sastanak sazvan je na inicijativu generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, a Rusija se saglasila sa tim prijedlogom. NATO je jučer ocijenio da Rusija, uprkos ponovljenim pozivima međunarodne zajednice, nastavlja da krši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i svoje međunarodne obaveze. Takav razvoj događaja rađa ozbiljne implikacije po sigurnost i stabilnost euroatlantskog regiona, saopćio je NATO. NATO je naveo da podržava “sve konstruktivne napore za mirno rješavanje sadašnje krize u skladu sa međunarodnim pravom”, te da “pozdravlja tekuće napore koje preduzimaju Ujedinjeni narodi, Evropska unija, OSCE i Vijeće Evrope”. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ranije je ocijenio da ruska intervencija u Ukrajini krši Povelju Ujedinjenih naroda i predstavlja prijetnju za mir i sigurnost u Evropi. Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je rekao da Rusija zadržava pravo da upotrijebi vojsku kako bi zaštitila Ruse u Ukrajini, ali da se nada da to neće biti potrebno.

Rusija smatra da EU posrednički sporazum potpisan prošlog mjeseca treba biti osnova za stabilizaciju situacije u Ukrajini, prenio je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov specijalnom izaslaniku EU za vanjsku politiku Catherine Ashton na sastanku u Madridu u utorak.

07:59

Američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov očekuju da će razgovarati danas u Parizu, kako bi pokušali ublažiti napetosti oko krize u Ukrajini.