Nedjelja, Januar 14, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region
Veselji: Kosovo će ispuniti međunarodne obaveze, uključujući i one u vezi sa Specijalnim sudom
14. Januar. 2018.Izvor vijesti: Al Jazeera Balkans

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da će Kosovo poštovati medjunarodne obaveze, uključujući i one u vezi sa Specijalnim sudom.

Kako je saopšteno iz Skupštine Kosova, tokom susreta sa američkim ambasadorom na Kosovu Gregom Delawiem, Veselji je razgovarao o posljednjim dogadjajima na Kosovu i agendi skupštinskih aktivnosti za 2018. godinu.

“Tokom sastanka Veselji i Delawie iskazali su potrebu zajedničkih stavova za pitanja nacionalnog interesa Kosova. Veselji je rekao da će Kosovo ispuniti svoje obaveze prema međunarodnoj zajednici do kraja, uključujući i Specijalni sud”, kaže se u saopštenju.

Predsjednik kosovskog parlamenta takođe je istakao poznate stavove da će Kosovo sljediti agendu evropskih integracija i da će na ovom putu za glavnog partnera smatrati SAD.

“Nepravda u ime pravde”

Veselji je zahvalio američkom ambasadoru za stalnu podršku koju SAD daju Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Iako u saopštenju osim načelnih tema nije navedeno o čemu su konkretno razgovarali Veselji i Delawie, glavno pitanje bilo je insistiranje na održavanju vanredne sjednice skupštine o zahtjevu 43 poslanika za ukidanje Specijalnog suda.

To pitanje biće na dnevnom redu sjednice predsjedništva Skupštine Kosova, koja je zakazana za srijedu, 17. januar.

Veselji je u autorskom tekstu za portal gazetaexpress.com ove nedjelje napisao da je jasno da je Specijalni sud štetan za Kosovo, ali je i dodao da će ta institucija biti osnovana, jer “država Kosovo nema snage da to zaustavi”.

“Kosovo je najmanje zaslužilo da mu se to desi, ali će se ipak desiti i pored stotina argumenata koje imamo protiv. Ovo je nepravda koja će se desiti u ime pravde”, napisao je Veseli.

Incijativu za izglasavanje Zakona o ukidanju Specijalnog suda pokrenuli su poslanici stranke na čijem je čelu Veseli uz podršku poslanika albanskih stranaka članica vladajuće koalicije u Prištini.

Prištinski mediji pišu da Veseli u stavovima koje je izneo u kolumni nema podršku većine poslanika svoje stranke u kosovskom parlamentu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]gmail.com
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision