Četvrtak, Januar 11, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
Vijeće naroda RS-a danas o vetu Bošnjaka na Zakon o pravobranilaštvu
11. Januar. 2018.Izvor vijesti: vijesti.ba/FENA
Vijeća naroda RS-a razmatrat će danas veto Kluba Bošnjaka na Zakon o Pravobranilaštvu RS-a. Potpredsjedavajući Vijeća iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija pojasnio je ranije da su bošnjački delegati u Vijeću naroda 22. decembra 2017. pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon, jer njime nije definisana nacionalna zastupljenost u okviru Pravobranilaštva RS-a.

  – Zakonom ni u jednom članu nije definisano koliko Bošnjaka treba da bude u strukturi zaposlenih u Pravobranilaštvu. Zakonom je trebalo da se definiše to pitanje i podzakonskim aktom odredi način i struktura zaposlenih. Amandmanom smo ukazali na taj nedostatak u Zakonu o Pravobranilaštvu i očekujem da ga podrži Vijeće naroda – rekao je Čamdžija.

Ukoliko dogovora ne bude na Vijeću naroda, o ovom pitanju izjašnjavat će se Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine. Ako ni tada ne bude saglasnosti o zahtjevu Kluba Bošnjaka, konačnu riječ o Zakonu o Pravobranilaštvu RS-a dat će Ustavni sud RS-a.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović ranije je tvrdio da je neosnovan veto Kluba Bošnjaka na Zakon o Pravobranilaštvu RS-a, koji je usvojen u entitetskom parlamentu 13. decembra 2017.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision