Srijeda, Juli 30, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Vijeće ministara danas o imenovanju čelnika institucija BiH – Lagumdžija ne dopušta nacionalni debalans na štetu Bošnjaka
30. Juli. 2014.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatrat će danas na sjednici u Sarajevu više informacija o isteklim mandatima rukovoditelja državnih institucija i članova upravnih odbora. Na dnevnom redu je i više prijedloga odluka o potvrdi imenovanja čelnika bh. institucija.

Između ostalog, tu je i Prijedlog odluke o potvrdi imenovanja generalnog direktora Regulatorne agencija za komunikacije.

Vijeće ministara bi, također, trebalo da razmatra Prijedlog strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini za razdoblje od 2014. do 2018. godine, Inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za pokretanje postupka za donošenje Zakona o dopuni Zakona o PDV-u, Prijedlog procjene prijetnje od organiziranog kriminala – novi tekst, kao i Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bugarske.

SARAJEVO – Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici koja je zakazana za sutra u Sarajevu razmatrat će više informacija o isteklim mandatima rukovoditelja državnih institucija i članova upravnih odbora. Na dnevnom redu je i više prijedloga odluka o potvrdi imenovanja čelnika institucija BiH. Između ostalog, tu je i Prijedlog odluke o potvrdi imenovanja generalnog direktora Regulatorne agencija za komunikacije.

Uočljiv je dan ranije veliki medijski pritisak iz Republike Srpske, i jednog dijela medija iz Federacije BIH, na predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu da se ovo imenovanje izvrši upravo na sutrašnjoj sjednici. Mediji iz RS-a čak navode da “zbog odugovlačenja s potvrđivanjem direktora RAK, postoji mogućnost da Vijeće ove agencije podnese krivičnu prijavu protiv Bevande“. Navodi se i da iza opstrukcije potvrđivanja novog generalnog direktora RAK-a stoji sadašnji direktor ove agencije Kemal Huseinović, kojem je istekao mandat prije sedam godina.

No istina je posve drugačija. Naime, kako saznaje portal vijesti.ba iz izvora bliskih SDP-u, predsjednik ove stranke i dopredsjedavajući Vijeća ministara Zlatko Lagumdžija uočio je nacionalni debalansa na štetu Bošnjaka kada su u pitanju čelne pozicije u državnim institucijama i agencijama.

Lagumdžija je imenovanje novog generalnog direktora RAK-a uslovio imenovanjem novog direktor jedne od ključnih agencija u BiH, Agencije za Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka – IDDEEA. Na čelu ove agencije je trenutno Siniša Macan za kojeg je, iako mu je istekao manadat, Ministarstvo civilnih poslova BiH koej vodi SNSD-ove Sredoje Nović zatražilo produženje mandata. Macan je inače i sam imao ambicije doći na čelo RAK-a te je za to imao i podršku SNSD-a. No nije ispunio potrebne uslove.

Lagumdžija je , saznajemo, izričit u zahtjevu da na čelo IDDEEA-e dođe bošnjački kadar ukoliko će na čelo RAK-a kadar iz reda srpskog naroda, kako bi se ispravio postojeći nacionalni debalans na štetu Bošnjaka. Poseban apekt biće i kvalitet kandidata, iako je Milorad Dodik ustvrdio da na ovu poziciju mora doći Srbin iz RS-a, zanemarujući stučne sposobnosti kandidata. Inače, kandidat koji čeka potvrdu je Srđan Rajčević koji trenutno obnaša dužnost direktora Agencije za informaciono društvo RS-a, što ga čini nosiocem izvršne funkcije na entitetskom nivou, pa se postavlja pitanje kako je uopće ispunio jedan od uslova koji nalaže najmanje pet godina traženog radnog iskustva u oblasti telekomunikacija.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision