Petak, August 1, 2014
Unsko-sanski kanton 7° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Vijeće ministara odgađa Odluku o imenovanju direktora RAK-a – Špirić: Rajčević je najbolje rješenje za RAK
1. August. 2014.

Članovi Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije izrazili su danas nezadovoljstvo zbog toga što Vijeće ministara kasni više od mjesec dana u potvrđivanju Srđana Rajčevića na dužnost direktora ove agencije. Stoga će u narednih desetak dana u RAK-u preduzeti korake kako bi riješili pat poziciju. Sami će ili potvrditi Rajčevića za direktora ili će, opet sami, izabrati novog privremenog vršioca dužnosti.

Predsjednik Vijeća RAK-a nije želio licitirati imenima, no ukoliko Rajčević ne bude imenovan, Vijeće RAK-a će do polovine augusta imenovati novog vršitelja dužnosti. Bit će to vjerovatno Kemal Husejnović, koji je direktor bez potvrđenog mandata već skoro deceniju, ili Helena Mandić, Husejinovićeva pomoćnica za emitiranje.

“U igri su sve opcije koje se tiču nastavka rada RAK-a u zakonitom punom kapacitetu. Prema tome, moguće je i imenovanje vršioca dužnosti”, kazao je predsjedavajući Vijeća RAK-a Plamenko Čustović. Takav izbor dodatno komplicira rad ove agencije. I sam Čustović priznaje – u vrijeme kada se zahuktava predizborna kampanja i kada je u toku digitalizacija javnih emitera, izbor novog vršitelja dužnosti ostavio bi RAK bez kredibiliteta. “On je vjerovatno pravno valjan, ali nije dovoljno kredibilan i to nećemo dopustiti”, istakao je Čustović. Odugovlačenje izbora najviše odgovara SDP-u jer je Kemal Husejnović njihova posljednja akvizicija. S Husejnovićem na čelu RAK-a SDP u predizbornoj kampanji može utjecati na rad elektronskih medija. U isto vrijeme, Husejnović i dalje može nastaviti sa unosnim poslom izdavanja licenci i dozvola za emitiranje i telekomunikacijske usluge, iako mu je mandat davno istekao.

“Ocijenili smo da je Vijeće RAK-a, pa čak i Agencija u neku ruku talac ove situacije i budite uvjereni da mi to nećemo podnositi, jer bilo bi neozbiljno ukoliko bismo pustili da se to stanje produžava u sljedećim mjesecima”, poručio je Čustović. Podsjetimo, Husjenović je, kao direktor RAK-a, izdao licencu za poslovanje telekom operateru T3, firmi koja je u to vrijeme bila u vlasništvu Elvedina Grabovice, bliskog prijatelja Zlatka Lagumdžije, danas angažovanog na poslovima direktora Elektroprivrede BiH. Nakon ove licence T3 je dobio ekskluzivni posao instaliranja govornica u federalnim zatvorima – sve uz prethodnu saglasnost Kemala Husejnovića.

Špirić: Rajčević je najbolje rješenje za RAK

Gostujući u emisiji “Dnevnik plus” RTRS-a Nikola Špirić, ministar finansija i trezora je najavio obustavu svih konkursa i imenovanja dok ne bude riješeno pitanje direktora RAK-a.

“Kadrovska politika u BiH se u pojedinim krugovima vodi na način kao igra tombole – ko šta izvadi iz šešira. Meni je žao što već osam godina ljudi nisu svjesni da bi trebalo da izaberu direktora Regultarne agencije za komunikacije. Sve procedure su provedene, Savjet RAK-a je jednoglasno predložio Srđana Rajčevića koji tu oblast najbolje poznaje. On je najkorisniji za sve u BiH, i za Srbe i za Hrvate i za Bošnjake”, rekao je Nikola Špirić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH. Gostujući u programu RTRS Špirić je rekao da je odlučio da zaustavi raspisivanje svih konkursa i svih imenovanja dok se ne izabere direktor RAK-a.

“Trebalo bi da se cijeni stručnost, procedure i zakoni, i da se tome daje nacionalni predznak, jer se treba poštovati nacionalni sastav BiH”, rekao je Špirić i dodao: “Vidjećemo hoće li biti razumijevanja s druge strane i uvjeren sam da će nas sada moliti da stvari krenu s mrtve tačke”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision