Srijeda, August 13, 2014
Unsko-sanski kanton 2° C Mostly Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Vlada F BiH: Kriteriji za dodjelu sredstava poplavljenim područjima
13. August. 2014.

Usvojena Informacija o posljednjim poplavama: od ugroženih se  traži dostava podataka o štetama. Donesena uredba  o kriterijima za dodjelu sredstava za saniranje posljedica poplava. Imenovan UO Federalnog fonda za pomoć nastradalim u poplavama. 

Federalna Vlada je na današnjoj sjednici  usvojila Informaciju o posljednjim poplavama  koju je pripremila Federalna uprava civilne zaštite.

Entitetska vlada od kantonalnih vlada i načelnika općina, koji su proglasili stanje prirodne nesreće, traži da joj hitno dostave podatke o broju kuća i stanova koje je potrebno prioritetno  sanirati i procjene sredstava za njihovu obnovu.

Također se traže i podaci o dosad poduzetim mjerama u vezi sa saniranjem ovih objekata, te   dodjeli zamjenskog zemljišta i procedurama koje se provode na osiguranju adekvatnih lokacija za izgradnju novih stambenih objekata.

Vlada je zadužila federalna ministarstva, federalne uprave i federalne upravne organizacije, Generalni sekretarijat i Federalni štab civilne zaštite da u roku od sedam dana pripreme za Vladu izvještaje o pruženoj pomoći i sanaciji šteta u područjima nastradalim od prirodne nesreće (poplave i klizišta) u maju i augustu 2014. godine.

Generalni sekretarijat će na bazi ovih izvještaja pripremiti cjelovitu informaciju koju će premijer FBiH, nakon razmatranja na sjednici Vlade, dostaviti Parlamentu FBiH.

 UREDBA O KRITERIJIMA ZA DODJELU SREDSTAVA  

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela Uredbu koja utvrđuje kriterije za dodjelu sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nepogodom.

Uredbu primjenjuje Fond za podršku nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriju Federacije BiH.

Među kriterijima za dodjelu sredstava koje mora ispunjavati fizička osoba je da je državljanin BiH i da je u vrijeme prirodne nepogode proglašene Odlukom o proglašenju stanja prirodne nepogode na području FBiH uzročene obilnim kišnim padavinama, imala imovinu na teritoriji općine zahvaćene prirodnom nepogodom. Kriterij je i da joj je odlukom nadležne komisije  utvrđen nastanak štete na imovini i da je šteta prouzročena prirodnom nepogodom.

Pravo na dodjeljivanje sredstava ne može ostvariti više od jedne osobe iz pripadajućeg kućanstva.

Za dodjeljivanje sredstava pravna osoba mora ispunjavati uvjete da je u vrijeme prirodne nepogode obavljala privrednu djelatnost za koju je registrirana te da je odlukom nadležne komisije na njenoj imovini utvrđen nastanak štete prouzročene prirodnom nepogodom.

Sredstava će biti dodijeljena općinama na čijoj je teritoriji usljed poplava nastala šteta na infrastrukturnim objektima ili da je na teritoriji općine  došlo do aktiviranja klizišta, ili da postoji objektivna opasnost od aktiviranja klizišta.

Danas donesena uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.

IMENOVAN UO FEDERALNOG FONDA ZA POMOĆ NASTRADALIM U POPLAVAMA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine  imenovala je članove Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH.

Predsjednik Upravnog odbora je, po funkciji, premijer FBiH Nermin Nikšić, a članovi su, također po funkciji, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, federalni ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković-Lijanović, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić uime Saveza općina i gradova FBiH i potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja FBiH Sinan Husić.

Članovi Upravnog odbora Fonda su tri predstavnika donatora koje je predložilo Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH, a to su Safudin Čengić, Petar Ćorluka i Zehra Obralija.

Upravni odbor upravlja Fondom u skladu s odredbama Zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, statuta i drugih općih akata Fonda, te drugih zakona i propisa.

Današnje Rješenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision