Ponedjeljak, August 4, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijesti
Vlada FBiH: Izdvajanje dnevnica za poplavljena područja dobrovoljno
4. August. 2014.

Federalna vlada je na sjednici održanoj 05. juna usvojila i u parlamentarnu proceduru uputila Zakon o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, koji ima za cilj osiguranje i transparantno usmjeravanje sredstava namijenjenih za obnovu područja stradalih u majskim poplavama.

U tekstu Zakona koji je utvrdila Vlada Federacije BiH, u članu 7. omogućeno je da se dio zarade svih zaposlenih u Federaciji BiH izdvoji iz njihove plaće i usmjeri ka finansiranju obnove stradalih područja, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Kako se navodi, za zaposlene u javnoj upravi taj iznos je jedna dnevna zarada, dok je za zaposlene u privatnom sektoru jedan posto neto mjesečne plaće u narednih šest mjeseci, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Također, propisano je da će se sredstva izdvajati pod uslovom da zaposlenik nije pisano odbio da mu se ta sredstva izdvoje iz plaće.

Kada je Zakon usvojen u Parlamentu Federacije BiH, tehničkom greškom je izostavljen dio spomenute odredbe, zbog čega zaposleni u privatnom sektoru nisu mogli u pisanoj formi odbiti izdvajanje iz svoje plaće.

S ciljem otklanjanja ovog tehničkog propusta, Zakon je amandmanski revidiran, te je ispravljenu verziju potvrdio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a očekuje se skora potvrda i Zastupničkog doma. “Još jednom želimo napomenuti da je intencija ovog zakona u dijelu koji se odnosi na moguća izdvajanja zaposlenih u Federaciji BiH za pomoć nastradalim omogućavanje onima koji to žele da doprinesu obnovi, bez obzira da li dolaze iz javnog ili privatnog sektora. Znači, ni u kojem slučaju se ne radi o nekom novom nametu zaposlenim ili poslodavcima u Federaciji BiH”, kaže se u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision