Ponedjeljak, Februar 12, 2018
Unsko-sanski kanton -6° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Zanimljivosti
Voće i povrće sami proizvode većinu pesticida
12. Februar. 2018.Izvor vijesti: znanost.hr

Voće i povrće sami proizvode većinu pesticida

Osim što se katkad pogrešno pomiješa s pojmom GMO, riječ pesticid se i općenito nerijetko krivo razumije. Ljudi su većinom uvjereni, možda zbog proizvođača organske hrane ili aktivista za zaštitu okoliša, da su pesticidi nešto neprirodno, opasno i da ne spadaju nigdje u opskrbu zdravom hranom. To je, međutim, u suprotnosti s razumijevanjem biologije.

Pesticidi su sve one hemijske tvari, prirodne ili one stvorene od strane čovjeka, sačinjene da ubiju druge žive organizme. Ukoliko koristimo tako široku definiciju, može se onda reći i da u prirodi postoji na stotine hiljada pesticida. Ispostavlja se da je svojevrsno biološko ratovanje izmislila te usavršila sama majka priroda.

Neke gljivice i bakterije proizvode antibiotike koji ubijaju druge mikroorganizme. Te antibiotike ne zovemo pesticidima, ali je u stvari to točno ono što oni predstavljaju. Za stanicu bakterije, mikroorganizam različite vrste najčešće nije ništa drugo osim opasnog protivnika koji mora umrijeti. Tako ona počinje proizvoditi hemijske tvari s ciljem da ubije svog suparnika. To bi bio pesticid.

Biljke rade sličnu stvar. Sa stajališta biljaka, puno insekata im nije ništa drugo nego opasni parazit koji im jede listove. Biljke tako proizvode pesticide, poput kofeina i nikotina, kako bi otjerale štetočine. Kad konzumiramo biljke, jedemo i te pesticide.

Dr. Bruce Ames je još 1990. godine pisao da 99.99 posto pesticida koje mi konzumiramo proizvode – same biljke. Popularnost organske hrane i antinaučna mitologija oko te teme čine njegova saznanja sada važnijima nego ikad.

Prema timu dr. Amesa, svaka biljka zasebno proizvodi nekoliko desetaka toksina, od kojih su neki i otrovni za ljude. Kupus, primjerice, proizvodi 49 poznatih pesticida. Dr. Ames smatra kako dnevno konzumiramo od 5 do 10 tisuća prirodnih pesticida od kojih mnogi od njih uzrokuju karcinom kad se testiraju na životinjama.

Ames također piše: “Kancerogeni su prisutni u sljedećim namirnicama: jabuka, anis, marelica, bosiljak, banana, brokula, kupus, dinja, mrkva, celer, cvjetača, trešnje, cimet, salata, krompir, mango, gljive, senf, narančin sok, muškatni oraščić, peršin, sok grejpa, med, grožđe, breskva, kruška, crni papar, grašak, ananas, šljiva, rotkvica, ružmarin, malina, sjeme sezama, rajčica, repa, čaj, kakao, klinčići, leća, lubenica, hren.Skoro svako povrće i voće je kancerogeno. Razine kancerogena su obično i hiljaduA puta veće nego što su kod sintetičkih pesticida. Kuhana hrana proizvede čak još i više pesticida. Za svaki sintetički pesticid koji stvori čovjek, majka priroda je sigurno stvorila gori. I vjerojatno ga redovino jedemo.”

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision