Nizak nivo gvožđa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Stoga, vrlo je važno da ovaj mineral svakodnevno unosite u svoj organizam, a pojedine vrste voća mogu vam pomoći u tome.
Umor, vrtoglavica, ubrzan rad srca, depresija, gubitak kose i blijeda koža samo su neki od znakova nedostatka gvožđa u organizmu. Nizak nivo gvožđa najčešće imaju žene tokom menstrualnog ciklusa i trudnice, ali nije isključeno da i druge osobe mogu imati manjak ovog minerala.
Doktor Mat Angove iz Optimize Irona naveo je da voće generalno nije jak izvor gvožđa, ali da postoje razlozi zašto bismo trebali da ga dodamo ishrani.
Iako se voće ne smatra značajnim izvorom gvožđa, ono može pomoći u kombinaciji s drugim namirnicama bogatim gvožđem. Jedna od vrsta je svakako voće s visokim udjelom jabukove kisjeline, a po tim se najviše smatraju jagode, marelice i trešnje. Doktor Angove navodi da ova vrsta voća značajno povećava unos gvožđa u crijevnim stanicama.
Suvo voće
Suho voće poput grožđica i suvih šljiva dobar najveći su izvor gvožđa kada je riječ o voću. One imaju viši udio i bolju ukupnu bioraspoloživost gvožđa u poređenje sa svježim voćem.
Citrusno voće
Konzumacija voća s limunskom kiselinom takođe ima dobar utjecaj na povećavanje željeza u organizmu jer pomažu u apsorpciji ovog minerala. Pored toga, citrusi su veoma dobri i za imunološki sistem.