Ponedjeljak, Novembar 13, 2017
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region
Vojna vježba sa SAD ‘crvena lampica’ za Rusiju
13. Novembar. 2017.Izvor vijesti: slobodnaevropa.org
 
Vojna vježba padobranaca Sjedinjenih Američkih Država i Srbije logičan je nastavak saradnje srpskih oružanih snaga sa zemljama NATO ali dolazi u trenutku u kom će Moskvi, koja takođe vojno sarađuje sa Srbijom, sigurno upaliti „crvenu lampicu“, rekli su sagovornici Radija Slobodna Evropa.

Da će srpski i američki padobranci, na poziv Vlade Srbije, biti angažovani u zajedničkoj vežbi najavio je američki general Tod Volters, komandant Združene vazdušne komande NATO saveza. Ovu informaciju, nakon što je došla iz NATO, potvrdio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekavši da će o detaljima javnost biti blagovremeno obaveštena.

„Kao svaka vojno neutralna zemlja trudimo se, i uspjevamo u tome, da imamo izuzetno dobre odnose i sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa Ruskom Federacijom, sa ODKB-om i sa NATO paktom. Dakle svi od kojih možemo nešto da naučimo, i koji mogu da nauče nešto od nas, dobro su došli,“ rekao je Vulin.

Cilj zajedničke vježbe srpskih i američkih padobranaca je jačanje vojnih veza SAD i Srbije. U vježbama će učestvovati oko 100 pripadnika američkog vojnog vazduhoplovstva, dok broj učesnika Vojske Srbije za sada nije poznat.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za RSE da ova akcija nije iznenađenje ali da se, s obzirom na sve veće podozrenje Zapada kada je u pitanju srpsko-ruska saradnja, događa u interesantnom političkom trenutku.

„Tu ne postoji ništa što bi predstavljalo neki novi momenat. Ali od sada može da se razvija novi pristup u kom će Amerika, ako signali koji stižu iz Vašingtona da će pokazati više interesa za Balkan budu potvrđeni delom, učiniti sve da 2018. i 2019. godine bude više zajedničkih vojnih vežbi. Dakle, moguće je da će biti više aktivnosti u vojnoj saradnji na relaciji SAD-Srbija,“ navodi Radić.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision