Predugo čekanje na doručak ili večeru može povećati rizik od srčanih bolesti, pokazuje nova studija.
Istraživanje, koje je analiziralo zdravlje i prehranu 100.000 ljudi, pronađenih, svaki sat je važan kada je u pitanju vrijeme za obrok.
Doručak i večera ranije je bolji za prevenciju srčanih bolesti poput moždanog udara i srčana insuficijencija.
Stručnjaci iz nekoliko evropskih institucija rekli su da nalazi ukazuju na “vrijeme obroke” kao i “nutritivni kvalitet” može uticati na zdravlje srca.
Prethodne studije su otkrile da jedenje u ‘pogrešno vrijeme’ može povećati rizik od dijabetesa i raka.
Smatra se da vrijeme naših obroka, zajedno sa izlaganjem svjetlu, utiče na naše cirkadijalne ritmove (unutrašnji tjelesni sat), a samim tim i naše zdravlje.
Najnovija studija je proučavala zdravstvene podatke 103.389 ljudi iz NutriNet-Santé studije – projekta pokrenutog 2009. za proučavanje veze između ishrane i zdravlja.
Evropski naučnici su otkrili da za svaki sat kada neko odgodi doručak, postoji šest posto rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Na primjer, ako je jedna osoba prvi obrok jela u 7 ujutro, a druga u 10 ujutro, druga osoba bi imala 18 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti tokom svog života.
Studija, objavljena u Nature Communications, pokazala je da su ljudi koji su posljednji obrok jeli poslije 21 sat bilježili povećanje rizika od 28 posto razvoja cerebrovaskularnih bolesti kao što su moždani udar i aneurizma mozga u poređenju s onima koji su previjali svoj posljednji obrok prije 20 sati.