Vučić – BiH postala najteže pitanje na Balkanu – Kurz: Važno je napraviti polazište za reforme u BiH – Cilj Srbije da dostigne Austriju
26. Februar. 2014. u 18:17

Beograd – Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je BiH najteže pitanje na Balkanu, istakavši da u ovom trenutku lično ne vidi lako rješenje za BiH. O tome sam razgovarao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i sa nemačkim zvaničnicima. Moja pamet nije ni blizu dovoljna, niti vidim tako jednostavno i lako rešenje, osim što smatram da je važno da sve bude urađeno u dogovoru tri naroda na miran i demokratski način. To bi bilo rešenje koje će Srbija podržati, naglasio je Vučić.

On je danas na konferenciji za novinare, nakon susreta sa austrijskim šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom, rekao da je svom sagovorniku prenio “da je BiH jedino pitanje koje ga plaši u razgovorima i od kojeg čuva Srbiju”, jer je to najteže pitanje na Balkanu.

Vučić je naveo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama iz Dejtonskog sporazuma i da ni na koji način ne ugrožava bilo čiju stabilnost i teritorijalni integritet, već svojim ponašanjem i izjavama podstiče stabilnost u regionu. Na pitanje da li će Srbija i Austrija pokrenuti neku zajedničku inicijativu za stabilnost BiH ili neku vrstu ustavnih promjena, Kurc je rekao da smatra da treba napraviti “polazište za reforme u strukturi BiH” i da BiH bude u stanju da preduzme potrebne korake za privredni uspon. “Koliko možemo da to podržimo – mi ćemo učiniti, jer je u našem interesu da dođe do razvoja. S tim u vezi smo već razgovarali sa drugim ministrima i svi smatramo da je veoma važno da ne izgubimo BiH iz vida”, naglasio je Kurc. Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da religijska i etnička struktura i razlike u BiH predstavljaju izazov, a uz to treba dodati i sve veće frustracije i proteste protiv korupcije.

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz izjavio je danas u Beogradu da je veoma važno da se “napravi polazište za strukturalne reforme u Bosni i Hercegovini”.

Kurz je obraćanju medijima nakon susreta sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da religijska i etnička struktura u BiH predstavlja izazov al i da u skorije vrijeme tome treba pridodati “sve više frustracija i proteste protiv korupcije”.
“Smatramo da je potrebno da se napravi neko polazište za reforme u strukturi i potrebno je da Bosna bude u stanju da napravi potrebne korake za privredni uspon”, rekao je šef austrijske diplomatije dodavši da će se njegova zemlja, ukoliko bude mogla da pruži podršku, to i učiniti. On je rekao da je u interesu njegove zemlje “da dođe do takvog razvoja i da su obavljeni razgovori sa drugim ministrima”. “Svi smo saglasni da je veoma važno da ne izgubimo Bosnu iz vida”, poručio je šef austrijske diplomatije.

Prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na zajedničkoj konferenciji posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom, da je cilj Srbije da dostigne austrijski model uređenja države, ali da će, da bi to bilo moguće, morati da radi godinama i decenijama i da mnogo toga kod sebe menja. Kurc je istakao da je Austrija spremna da Srbiji pomogne na putu ka EU , kao i da priželjkuje da član postane možda već 2018. Vučić je, poslije razgovora sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom, rekao da će Srbija biti stabilna država, otvorena za investicije, i da u tom smislu očekuje podršku Austrije.