Nedjelja, Juli 27, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana, Vijesti
Vučić: Reforme, rad, zakoni – odmah – Četvrtina građana Srbije u riziku od siromaštva
27. Juli. 2014.

BEOGRAD – Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija mora da počne da radi i da se mijenja, a da se Vlada neće plašiti i neće odstupiti od reformi i zakona kojima je rad svrha i koji treba da omuguće brže i lakše zapošljavanje i nova radna mjesta.

“Svaka od ovih mjera ima samo jedan cilj – da ljudi u Srbiji rade. Rad je jedini način da nam, zaista, bude bolje. Rad mora da bude naša glavna ideologija, osnova naše vijere, naš zalog za svaku i svačiju budućnost”, istakao je Vučić u pismu koje je danas objavio na svom Fejsbuk i Tviter profilu.

U tekstu je podsjetio na riječi kojima je ova vlada i dobila mandat na izborima: “Reforme odmah! Zakoni odmah! Rad odmah!”.

Premijer ocjenjuje da je onaj ko se sukobi sa srpskim mentalitetom, navikama i taborima, osuđen na propast. “Taj začarani krug moramo da prekinemo i pobedimo sebe. Nema zavera, za sve što nam se desilo, u najvećoj meri, krivi smo sami. Sanjali smo i stradali, vrijeme je da se probudimo”, ukazao je premijer.

On kaže i da je od Frenklina Delanora Ruzvelta, demokratskog kandidata, uoči predsjedničkih izbora u Americi 1933, naučio da je jedina stvar koje treba da se plašimo – sam strah, jer je to ključno za svakog ko se bavi javnim poslom, posebno politikom.

Oko 24 odsto građana Srbije živi u opasnosti od siromaštva, što Srbiju svrstava u sam evropski vrh, a najteže je nezaposlenima i penzionerima, pokazala je posljednja anketa Republičkog zavoda za statistiku. Određeni napredak na tom planu mogao bi se očekivati za oko tri godine, nakon sprovođenja ekonomskih reformi, rekao je za Tanjug zamjenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Prag rizika od siromaštva za jednočlano domaćinstvo primanja od 13.680 dinara, a posljednja anketa sprovedena u Srbiji 2012. godine na uzorku od nekoliko hiljada građana pokazala je da gotovo četvrtina građana živi u opasnosti od siromaštva.

S druge strane, program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) objavio je nedavno podatke prema kojima je Srbija “zauzela” 77. mjesto među 187 zemalja po indeksu socijalnog razvoja (HDI) za 2013. godinu. Prema tom izvještaju, u Srbiji se socijalni razvoj i dalje kreće uzlaznom putanjom.

Srbija je, objašnjava, blizu, ali ipak po nejednakosti i siromaštvu prednjači u odnosu na zemlje poput Grčke, Španije, Bugarske, Rumunije, ali i Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije… Primera radi, u Sloveniji je kupovna moć veća 2,5 puta nego u Srbiji, naveo je Kovačević.

Siromaštvo prijeti prije svega nezaposlenima – oko 48 odsto, potom samozaposlenima, u koje spadaju poljoprivrednici – oko 38 odsto, slijede domaćinstvima i porodicama sa više od troje djece oko 44 odsto i samohranim roditeljima sa jednim djetetom – oko 36 odsto.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision