U Tuzli je u subotu organizovana manifestacija ‘Tuzla gastro show’ čija je glavna atrakcija bila pravljenje najveće pite i porcije ćevapa na svijetu za Guinnessovu knjigu rekorda.
Jesu li u tome uspjeli, znat će otprilike za tri mjeseca, ali priredba je privukla na Trgu slobode veliki broj građana. Sa zanimanjem, ali i željom da kušaju jela, pratili su nastanak pite teške 650 kg i porcije sa 1.500 ćevapa.
Prije BiH u Sloveniji napravljen burek prečnika pet i po metara i kao takav ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda.
Pokaže li se da je u Tuzli sve bilo prema propozicijama čuvene knjige rekorda, Tuzlaci će osjetno nadmašiti rekord Slovenaca.
Organizatori kažu da je stvarni cilj manifestacije promocija domaćih proizvoda, te da se burek i ćevapi zaštite kao nacionalno jelo u BiH.
Pripremljeni burek dijeljen je građanima, medicinskom osoblju, vatrogascima i policajcima, odnosno dežurnim službama koje se brinu za sigurnost građana.
U okviru ove manifestacije predstavljena je i nagrada “Zlatno zmajevo srce” za doprinos i rezultate ostvarene u određenim segmentima života, a to priznanje dodijeljeno je Edinu Džeki, Zvjezdanu Misimoviću, Enisu Bešlagiću te Vedadu Ibiševiću.