Za sutra najvaljen protestni skup štediša i žiranata – Žiranti traže da Agencija za bankarstvo FBiH raditi u skladu sa zakonom
23. Februar. 2014. u 12:22

Članovi Udruženja korisnika kredita “Švajcarac” BiH okupiće se u ponedjeljak na protestnom skupu ispred Agencije za bankarstvo Federacije BiH (FBiH), a najavljen je i dolazak članova Udruženja za zaštitu žiranata BiH. Udruženje korisnika kredita “Švajcarac” BiH traži pravdu za građane koji su digli kredit u švajcarskim francima, ali su zbog promjena u kursu franka dužni da banci vrate znatno veći dug od početnog.
Članovi ovog udruženja na protestu će izraziti neslaganje sa neuslovnom i automatskom primjenom Zakona za korisnike kredita iz FBiH, te tražiti neopozivu ostavku direktora Agencije Zlatka Barša i predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke Petra Jurčića.
Najavili su da će tražiti usaglašavanje marže i euribora za korisnike koji imaju kredite vezane za euribor. Prevareni žiranti najavili su da će na protestu zatražiti obećanje da će Agencija početi raditi u skladu sa zakonom, a ne isključivo u interesu bankarskih lobija.
Prema nekim procjenama, zbog malverzacija i sistema koji ne štiti žirante i građane koji se kreditno zadužuju, u BiH su narušena prava najmanje 200.000 ljudi. Protest članova Udruženja korisnika kredita “Švajcarac” zakazan je u ponedjeljak u podne.