Utorak, Oktobar 24, 2017
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Zajednička sjednica PSBiH: Vijeće ministara BiH odgovara na pitanja
24. Oktobar. 2017.Izvor vijesti: bhrt.ba

U Sarajevu će danas biti održana druga posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara BiH trebalo da odgovore na 25 poslaničkih, odnosno delegatskih pitanja.

Između ostalog, parlamentarce je zanimalo sljedeće:

-Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Dušanka Majkić od ministra odbrane BiH Marine Pendeš zatražila je precizan odgovor u vezi sa naoružanjem, municijom i minskoeksplozivnim sredstavima koje je BiH donirala drugim zemljama, u skladu sa odlukama Predsjedništva BiH od 2014. do 2017. godine.

– Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević postavila pitanje ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću u vezi sa procesom usklađivanja zakonodavstva BiH sa Trećim energetskim paketom u elektroenergetskom i gasnom sektoru.

“Da li investicije koje preuzima Nezavisni operator sistema (NOS) BiH, kao što su izgradnja Upravne zgrade i Rezervnog centra za upravljanje sistemom, a za koje se uzimaju značajna kreditna sredstva, treba razmatrati u kontekstu donošenja novih zakonskih rješenja u elektroenergetskom sektoru usklađenih sa `Trećim energetskim paketom”, pitanje je na koje bi Šarović trebalo da odgovori.

– Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ) pitala je ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu koliko je sredstava na raspolaganju od klirinškog duga, na koji će način biti utrošena i kada.

– Delegat u Domu naroda iz HDZ-a 1990 Martin Raguž upitao je ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića kako ocjenjuje stanje bezbjednosti u BiH, s posebnim osvrtom na stvarne i potencijalne bezbjednosne rizike i izazove kojima je izložena BiH.

– Poslanica u Predstavničkom domu Nermina Kapetanović (SDA) od predsjedavajućeg Vijeća ministara traži odgovor na pitanja u kojoj fazi je proces utvrđivanja i definisanja imovine BiH u Hrvatskoj, da li je tačno da unutar BiH postoje opstrukcije u procesu utvrđivanja te imovine i da o tome nema međuentitetske saglasnosti.

Kapetanović je postavila i pitanje da li su tačni medijski napisi o izjavama predstavnika Vlade Hrvatske da će višemilionsku imovinu prisvojiti ukoliko ne dođe do definisanja sporazuma i dogovora u skorije vrijeme.

Početak druge zajedničke sjednice oba doma parlamenta BiH zakazan je za 11.00 sati.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision